Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΕΥΡΙΣΤΟΝ ΜΕ ΑΥΓΑ Α τρώσατο χουλέν να παλαλούσαι!




Υλικά
για 2 άτομα

για τη ζύμη:

- 2 φλ. τσαγιού αλεύρι
- αλάτι
- νερό όσο πάρει
- 3 αυγά
- 120 γρ. βούτυρο


Διαδικασία

Ευριστόν ή Υβριστόν, που είναι οι σπιτικές ποντιακές χυλοπίτες, φτιάξαμε γλυκό κι αλμυρό στις 25/10/2005 στον παραδοσιακό γυναικείο αγροτικό συνεταιρισμό Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης. Εκείνο, όμως, ήταν χωρίς αβγά. Σήμερα, φτιάχνουμε ευριστόν με αβγά και το βέβαιο είναι το εξής: πως είτε έτσι είτε αλλιώς το φαγητό αυτό είναι τέλειο. Πρώτον διότι γίνεται γρήγορα και εύκολα. Δεύτερον βράζεται σε δύο λεπτά ή απλά το περιχύνουμε με καυτό νερό και είναι έτοιμο. Και τρίτον, τα σπιτικά αυτά ζυμαρικά είναι φουρνιστά κι αυτό σημαίνει ξεροψημένη γεύση!

Ξεκινάμε με τη ζύμη. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και νερό όσο πάρει, μέχρι να γίνει το ζυμάρι μαλακό. Ζυμώνουμε καλά καλά και χωρίζουμε το ζυμάρι σε τρία κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε μεγάλο φύλλο. Αυτά τα φύλλα τα ψήνουμε παραδοσιακά στο σάτσι, στην πυροστιά δηλαδή, αλλά καθώς αυτό είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί, τα βάζουμε για λίγα λεπτά στο φούρνο. Τα ψήνουμε και από τις 2 μεριές, μέχρι να ξεραθούν ελαφρώς, χωρίς να φτάσουν στο στάδιο να σπάνε. Προσέχουμε, δηλαδή, να μείνουν λίγο μαλακά, ώστε να μπορούμε να τα κόψουμε.

Αφού βγάλουμε τα φύλλα από το φούρνο, τα τυλίγουμε όλα μαζί σε ρολό και τα κόβουμε σε λεπτές- λεπτές ροδέλες. Βάζουμε τις ροδέλες στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 5 περίπου λεπτάκια, μέχρι να ροδίσουν. Το σπιτικό μας ευριστόν είναι έτοιμο!

Πάμε να το μαγειρέψουμε τώρα. Σε νερό που βράζει βάζουμε αλάτι, ρίχνουμε μέσα το ευριστόν για 2-3 λεπτάκια και το στραγγίζουμε. Σ' ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε και ροδίζουμε λίγο βούτυρο. Εκεί μέσα, ρίχνουμε το ευριστόν, ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε σε μία πιατέλα. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε ακόμη λίγο βούτυρο, τα αβγά και ανακατεύουμε. Μόλις είναι έτοιμα, τα περιχύνουμε στο πιάτο με το ευριστόν και ορμάμε όσο είναι ζεστά.




Πηγή: Νηστικό Αρκούδι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου