Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ

Για το κρέας
2 κ. Γίδα
3-4 ξερά Κρεμμύδια
½ κουτ. Ντοματοπελτέ
κόκκινο και μαύρο Πιπέρι

Για 6 φύλλα ζύμης
1 κ. Αλεύρι
2 κουτ. Ελαιόλαδο
2 κουτ. Ξύδι
½ κουτ. Αλάτι

Για τη σάλτσα
Ζωμό Κρέατος
5 Αυγά
Μαύρο Πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τη χύτρα στη φωτιά και ρίχνουμε το κρέας να τσιγαριστεί με το ζουμί που θα βγάλει. Προσθέτουμε 3-4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα και ½ κουτ. ντοματοπελτέ. Ρίχνουμε και τα μπαχαρικά μας: κόκκινο και μαύρο πιπέρι. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας και βράζουμε για ½ ώρα στην χύτρα.
Αφού βράσει το κρέας το διαλύουμε με τα χέρια μας και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Σουρώνουμε το ζουμί του για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Φτιάχνουμε τη ζύμη. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε ένα κιλό αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 2 κουταλιές ξύδι και μια πρέζα αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά νερό και ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Την αφήνουμε να φουσκώσει για ½ ώρα σκεπασμένη σε ένα ζεστό μέρος. Έπειτα χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια στο μέγεθος μιας μπουνιάς. Κάθε μπαλάκι είναι ένα φύλλο.
Ανοίγουμε 2 φύλλα. Τα απλώνουμε στο ταψί που είναι λαδωμένο και τα ψήνουμε ελαφρώς, το καθένα ξεχωριστά. Αυτά τα δυο φύλλα είναι η βάση της πίτας μας.
Στη συνέχεια ανοίγουμε τα υπόλοιπα φύλλα και τα ψήνουμε κανονικά μέχρι να ξεροψηθούν. Τα καίμε δηλαδή, όπως συνηθίζουν να λένε οι Πραμαντιώτισσες, και όταν είναι έτοιμα τα τρίβουμε με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε στο ταψί. Πάνω από τα φύλλα ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρέας.
Φουρνίζουμε την πίτα και περιμένουμε μέχρι να κοκκινίσει το κρέας. Έπειτα την βγάζουμε από τον φούρνο και την περιχύνουμε με το ζουμί του κρέατος. (Κρατάμε 2 φλιτζάνια ζουμί για να κάνουμε στη συνέχεια αυγολέμονο!) Προσέχουμε να καλυφθούν σχεδόν τα φύλλα με το υγρό. Ξαναψήνουμε την πίτα περίπου ένα τέταρτο για να πιει όλα τα υγρά της.

Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη σάλτσα. Χτυπάμε καλά 5 αυγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε σιγά σιγά το ζουμί που έχουμε κρατήσει. Κάνουμε τη σάλτσα καυτερή προσθέτοντας μαύρο πιπέρι. Ξαναβγάζουμε τη πίτα και περιχύνουμε με την σάλτσα. Ψήνουμε για περίπου 5 με 10 λεπτά, ώστε να απορροφήσει και τα τελευταία ζουμιά της και η κρεατόπιτα είναι έτοιμη!


ΤΙΡ:
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κρέας τράγου
mamakouzina.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου