Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΜΙΛΦΕΪΓ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ

Από τον Chef Χρήστο Τριαντάφυλλο ------

ΥΛΙΚΑ

Για το μιλφέιγ:

1 πακ. ζύμη κουρού
50 γρ. ζάχαρη
100 γρ. ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
1 αβγό
1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα πατισερί:

1 λίτρο γάλα
180 γρ. ζάχαρη
6 κρόκους αβγού
60 γρ. αλεύρι
40 γρ. νισεστέ
2 στικ βανίλιας
500 γρ. σαντιγί


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλείφουμε τη επιφάνεια του φύλλου μας με το αβγό και ρίχνουμε λίγη κρυσταλλική ζάχαρη. Πασπαλίζουμε επίσης με άχνη ζάχαρη. Βάζουμε τη ζύμη στην κατάψυξη, τουλάχιστον για 15 λεπτά, για να σταθεί και να την κόψουμε πιο εύκολα σε διάφορα σχήματα.Όταν παγώσει η ζύμη, την κόβουμε σε μικρά τριγωνάκια . Ψήνουμε στους 160 βαθμούς, για 25 λεπτά, σε χαμηλή θερμοκρασία, για να μην παραψηθούν και να είναι αφράτα.

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε κρέμα πατισερί: Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι 6 κρόκους αβγού και ανακατεύουμε με αλεύρι. Προσθέτουμε και 40 γρ. νισεστέ και ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα. Χαράσσουμε 2 βανίλιες, ξύνουμε το εσωτερικό τους και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, μαζί με τα στικς. Περιμένουμε μέχρι να πάρει μια βράση. Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το σουρώνουμε για να αφαιρέσουμε τις ίνες βανίλιας. Στη συνέχεια ενσωματώνουμε μέσα το περιεχόμενο του μπολ. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε (προαιρετικά) μαργαρίνη, για να δώσει μια βελουδένια υφή στο μίγμα.Βράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να σφίξει η κρέμα. Δεν θέλουμε να σφίξει πολύ, γιατί θα σφίξει κι άλλο όταν κρυώσει. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν κρυώσει η κρέμα την ανακατεύουμε με την κρύα σαντιγί και είναι έτοιμη. Την διατηρούμε στο ψυγείο, αν τυχόν αργήσουμε να την χρησιμοποιήσουμε.



Αφού η ζύμη είναι ψημένη και η κρέμα στο ψυγείο, ήρθε η ώρα για την σύνθεση. Ρίχνουμε στον πάτο ενός μικρού ποτηριού μικρά τριγωνάκια ζύμης. Γεμίζουμε το ποτηράκι κατά ¾ με κρέμα πατισερί. Προσθέτουμε από πάνω 2-3 τριγωνάκια ακόμα. Το μιλφέιγ είναι έτοιμο και τρώγεται με κουτάλι!
chefonair.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου