Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ

Η γαλοπούλα έχει γίνει το κύριο πιάτο στο γιορτινο τραπέζι μας. Θέλουμε λοιπόν μια γαλοπούλα με ωραία γεύση και εμφάνιση. Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές κάνουμε το πρώτο βήμα προς την επιτυχία.


Θα πρέπει να προνοήσετε τουλάχιστον 4 μέρες πριν το γιορτινό σας τραπέζι, μια που χρειάζεται χρόνος για το ξεπάγωμα και το μαρινάρισμά της. Αποφασίστε πόσα άτομα θα έχετε στο τραπέζι σας και μετά ακολουθήστε τις οδηγίες που θα βρείτε μαζεμένες εδώ.



Πόση γαλοπούλα χρειάζομαι;
Περίπου μισό κιλό για κάθε άτομο που θα υπάρχει στο τραπέζι.

Πως ξεπαγώνουμε μια γαλοπούλα;
Ποτέ μην ξεπαγώνετε τη γαλοπούλα απλώς αφήνοντάς τη έξω από το ψυγείο γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μολύνσεως. Να την ξεπαγώνετε πάντα αφήνοντάς τη μέσα στο ψυγείο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει έως και 4 μέρες, γι’αυτό προετοιμαστείτε (περίπου 10 ώρες για κάθε κιλό γαλοπούλας)
Αν θέλετε να την ξεπαγώσετε λίγο πιο γρήγορα, μπορείτε να την ξεπαγώσετε αφήνοντας την έξω από το ψυγείο, με τον εξής τρόπο:
Βάλτε τη γαλοπούλα (στη συσκευασία της μέσα) μέσα σε ένα νεροχύτη και σκεπάστε τη με ΚΡΥΟ νερό. Να αλλάζετε το νερό κάθε μισή ώρα για να διατηρείται η θερμοκρασία. Με αυτό τον τρόπο χρειάζεται περίπου 1 ώρα για κάθε κιλό γαλοπούλας.

Τι γίνεται με τη γέμιση;
Έχετε δύο επιλογές: μπορείτε να γεμίσετε τη γαλοπούλα ή να μαγειρέψετε τη γέμιση ξεχωριστά. Τι είναι καλύτερο; Αρκετοί σεφ σήμερα υποστηρίζουν πως η γέμιση πρέπει να μαγειρεύεται ξεχωριστά για τους εξής λόγους:
1. Η γέμιση μέσα στη γαλοπούλα δεν ψήνεται ομοιόμορφα
2. Η γαλοπούλα που δεν έχει γεμιστεί, ψήνεται πιο γρήγορα κι έτσι μένει πιο ζουμερή.
Η απόφαση είναι δική σας.
Σε οποιαδηποτε περίπτωση μπορείτε να φτιάξετε τη γέμιση αρκετές μέρες πριν, να την βάλετε στην κατάψυξη και να την ξεπαγώσετε αφήνοντάς τη στο ψυγείο όλη τη νύχτα πριν το μαγείρεμα. Έτσι θα γλιτώσετε και αρκετό χρόνο από τις προετοιμασίες.
Εάν αποφασίσετε να γεμίσετε τη γαλοπούλα:
Να γεμίζετε τη γαλοπούλα πάντα αμέσως πριν την ψήσετε. Αν την αφήσετε μέσα στην ωμή γαλοπούλα υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης. Ακόμα και όταν ψηθεί, δεν πρέπει να μείνει για πολλές ώρες μέσα στη γαλοπούλα .
Μέθοδος γέμισης:
α) Βάζουμε τη γέμιση στην κοιλότητα του λαιμού και στην κοιλιά. Προσοχή να μη βάλουμε πάρα πολύ γέμιση στριμωχτά, γιατί η γέμιση θα φουσκώσει και θα σκίσει το δέρμα της γαλοπούλας. Γυρίστε το δέρμα που περισσεύει προς τα πάνω και ράψτε το.
β) Μπορείτε να βάλετε τη γέμιση ανάμεσα στο δέρμα της γαλοπούλας και το κρέας της. Βάλτε το χέρι σας κάτω από το δέρμα του στήθους και των ποδιών και χωρίστε το από το κρέας. Τοποθετήστε εκεί τη γέμιση. Έτσι θα έχετε και καλοψημένη γέμιση και πιο ζουμερή γαλοπούλα.
Έξτρα γέμιση, τη μαγειρεύετε ξεχωριστά σε κατσαρολίτσα
Πόση γέμιση χρειάζεστε:
Αν πρόκειται απλώς να γεμίσετε τη γαλοπούλα, τότε 1 φλυτζάνι γέμισης για κάθε κιλό γαλοπούλας είναι αρκετό. Αν πρόκειται να την μαγειρέψετε ξεχωριστά (και αν μάλιστα η γέμιση είναι αγαπητή σε όλους και θέλετε ποσότητα), τότε φτιάξετε τουλάχιστον 2 φλυτζάνια για κάθε κιλό.

Προετοιμασία της γαλοπούλας
Καθαρισμός:
Αφαιρέστε τα συκωτάκια και λοιπά εντόσθια που υπάρχουν συνήθως σε σακουλάκι, στην κοιλότητα του λαιμού (εφόσον έχετε αγοράσει κατεψυγμένη γαλοπούλα), καθώς και το κομμάτι του λαιμού. Πλύντε τα εντόσθια και το λαιμο κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Στεγνώστε τα με χαρτί κουζίνας και αφήστε τα στην άκρη για χρήση αργότερα.
Μαρινάρισμα:
Το στήθος και το μπούτι της γαλοπούλας χρειάζονται συνήθως διαφορετικές θερμοκρασίες και χρόνο ψησίματος. Ενας τρόπος για να παρακάμψουμε αυτή τη δυσκολία είναι να αφήσουμε τη γαλοπούλα μας όλο το βράδυ μέσα σε άλμη. Έτσι η γαλοπούλα θα ψηθεί ομοιόμορφα, πιο γρήγορα και θα είναι ζουμερή. Δείτε την συνταγή της μαρινάτας αλατόνερου.
Αφού τη βγάλετε από την άλμη, την ξεπλύνετε και την σκουπίσετε καλά, της βάζετε τα μπαχαρικά της ανάλογα με τη συνταγή σας.
Μετά είναι έτοιμη για το ψήσιμο.



Έχουμε μαζέψει όλες τις πληροφορίες, τις συμβουλές και τις οδηγίες που χρειάζεστε από την ώρα που θα πάτε να την αγοράσετε μέχρι την ώρα που θα την παρουσιάσετε στο τραπέζι σας. Φέτος θα έχετε την πιο εμφανίσιμη, νόστιμη και ζουμερή γαλοπούλα!



sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου