Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟΣ ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΣΥΚΑ

Υλικά
Για το σιρόπι 1 1/2 κούπα νερό 1 κούπα ζάχαρη 1/2 κούπα μέλι Φλούδα απο ενα λεμόνι 1 ξύλο κανέλας Τον χυμό απο 1/4 του λεμονιού
Για την πίτα 1 πακέτο λεπτό φύλλο τύπου Βηρυτού 250 γρ βούτυρο λιωμένο (σε μπρικάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά) 1 κουπα κοπανισμένα καρύδια 1 κούπα σουσάμι καβουρδισμένο (σε τηγανάκι χωρίς λιπαρή ουσία για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά) 5-6 ξερά σύκα κομμένα σε μικρά κομματάκια 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμένη 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο κοπανισμένο

Διαδικασία
Ξεπαγώνουμε το φύλλο μέσα στην συσκευασία του σύμφωνα με τις οδηγίες ξεπαγώματος. Οταν ξεπαγώσει, απλώνουμε τα φύλλα μας σε επιφάνεια εργασίας και τα σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα. Τα κρατάμε σκεπασμένα με την πετσέτα για να μην μας ξεραθούν. Ανακατεουμε σε ενα μπολ τα καρύδια με το σουσάμι, τα σύκα, την ζάχαρη, τη κανέλα και το γαρύφαλλο.
Ξεκινάμε με το σιρόπι και βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι. Βράζουμε με κλειστό καπάκι για 15-20 λεπτά. Αποσύρουμε απο την φωτιά και βγάζουμε την κατσαρόλα έξω να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου. Παίρνουμε ένα ταψάκι στο μέγεθος του φύλλου μας και το βουτυρώνουμε καλά με πινέλο. Τοποθετούμε ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε καλά. Τοποθετουμε δευτερο φύλλο και το βουτυρώνουμε. Τοποθετουμε τρίτο φύλλο και το βουτυρώνουμε. Με ενα κουταλάκι παίρνουμε ποσότητα απο την γέμιση και την απλώνουμε στο φύλλο.
Τοποθετούμε απο πάνω το τέταρτο φύλλο και το βουτυρώνουμε. Συνεχίζουμε με το 5ο φύλλο και βουτυρώνουμε. Ξαναστρώνουμε και άλλη γέμιση. συνεχίζουμε με το 6ο φύλλο, βουτυρώνουμε, το 7ο, και πάλι βάζουμε γέμιση. τέλος τοποθετουμε βουτυρώνοντας ενα ενα τα υπόλοιπα φύλλα 2- 3 φύλλα. Κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια ή τρύγωνα και αν θέλουμε βάζουμε σε κάθε κομμάτι και απο ένα ολόκληρο μοσχοκάρφι. Ψηνουμε την πίτα για 60 λεπτά ή μέχρι να κοκκινήσει αρκετά και ομοιόμορφα. Μολις βγάλουμε τον μπακλαβά και ειναι καυτός, τον περιλούζουμε με το κρύο σιρόπι και διασκεδάζουμε με το τσιρτσίρισμα :) . Αφήνουμε τον μπακλαβά να "ξεκουραστεί" και να πιεί με την ησυχία του το σιρόπι. Τέλος αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κοπανισμένο φυστίκι Αιγίνης.
Απο το Captain Cook
gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου