Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΛΥΚΟ ΚΑΡΥΔΑΚΙ





Υλικά:
  • 50 φρέσκα και τρυφερά καρυδάκια
  • κιλά ζάχαρη
  • 4 – 5 ποτήρια νερό*
  • Το χυμό 5 – 6 λεμονιών από τα οποία το χυμό ½ λεμονιού θα το χρειαστούμε στο τέλος
  • 25 ασπρισμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα ανοιγμένα στη μέση
  • 1 φλιτζάνι ασβέστη
  • 6 – 7 γαρύφαλλα
  • 1 κομμάτι ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε τα καρυδάκια ως εξής: τα καθαρίζουμε με ένα μαχαιράκι από τη φλούδα τους προσέχοντας να φοράμε γάντια γιατί μαυρίζουν τα χέρια και παίρνει μερικές μέρες να ξεβάψουν.
  2. Τα τρυπάμε κατά μήκος. Με άλλα λόγια τα διαπερνάμε οριζοντίως και καθέτως με μια χοντρή βελόνα πλεξίματος. Τα πλένουμε ένα-ένα και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό.
  3. Τα αφήνουμε στον ήλιο για έξι ημέρες αλλάζοντας το νερό δύο φορές την ημέρα. Σε ένα τουλπάνι βάζουμε τον ασβέστη και το δένουμε, και την τελευταία ημέρα, τα αφήνουμε στο νερό για 5 – 6 ώρες. Αυτό είναι προαιρετικό αλλά αυτό είναι που θα τα κάνει σφιχτά και τραγανά.
  4. Αφού τα ξεπλύνουμε τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό. Τα βράζουμε για 2 – 3 λεπτά, τα σουρώνουμε και ξαναβάζουμε κρύο νερό. Κόβουμε στο πάνω μέρος μια πλάγια κοψιά από τη μια μεριά και μια από την άλλη και αφαιρούμε ένα μικρό κομμάτι και τοποθετούμε το αμύγδαλο.
  5. Τα ξαναβράζουμε για 2 – 3 λεπτά, τα ξανασουρώνουμε και ξαναβάζουμε κρύο νερό.Ξαναβράζουμε τρίτη φορά μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε με βελόνα και εάν τρυπιέται μέχρι μέσα σημαίνει ότι έχουν βράσει και προχωράμε για το τελικό στάδιο.
  6. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών. Τα αφήνουμε στο νερό για 1 ώρα για να γίνουν τραγανά και γυαλιστερά.
  7. Αλλάζουμε το νερό και τοποθετούμε σε καθαρή κατσαρόλα και βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό* (βλέπετε στα υλικά) και βράζουμε για 3 – 4 λεπτά. Τα βγάζουμε από τη φωτιά.
  8. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του βρασίματος 8 φορές (δύο την ημέρα) μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  9. Κατά την όγδοη φορά προσθέτουμε την κανέλλα και τα γαρύφαλλα μέχρι να δέσει το σιρόπι.Προσθέτουμε το υπόλοιπο λεμόνι. Σε καμία περίπτωση μη σκεπάσετε με το καπάκι την κατσαρόλα στην όλη διαδικασία.
  10. Τα αφήνετε μέχρι να κρυώσουν εντελώς και τα τοποθετείτε σε καθαρά και στεγνά βαζάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου