Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ


Υλικά:
5-6 κυδώνια (περίπου 1 κιλό)
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
χυμό από 1/2 λεμόνι
2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα, ή άρωμα βανίλιας
1 φλυτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και ολόκληρα

και η πινελιά της μαμάς...1 ξυλάκι κανέλας


Εκτέλεση:
Πλένουμε και σκουπίζουμε τα κυδώνια. 
Τα καθαρίζουμε (είναι λίγο ζόρικα, προσοχή με το μαχαίρι), τα κόβουμε σε φέτες και μετά σε λεπτές λωρίδες λίγο φαρδύτερα από σπιρτόξυλο, ή τα τρίβετε στον ειδικό τρίφτη κυδωνιού. 
Για να μη μαυρίσουν τα κυδώνια πολύ, τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με το νερό και το χυμό λεμονιού (Και να μαυρίσουν λίγο, μην απογοητευτείτε, είναι αναμενόμενο και θα εξαλειφθεί το μαύρισμα στο βράσιμο). 
Σε ένα ξεχωριστό μπολ κρατήστε τα φλούδια και τα κουκούτσια...



Τοποθετείτε τις φλούδες και τα κουκούτσια σε ένα τουλουπάνι, κομμάτι ύφασμα αραιό σα σίτα, όπως γάζα, ιταμίν (που κλέβεις από το κέντημα της μάνας...χι χι),ή άλλο και τα δένουμε σα πουγκάκι, το οποίο τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα με το κομμένο κυδώνι. Οι φλούδες και τα κουκούτσια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη, που αντιδρά με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και δένει πιο γρήγορα το σιπόρι...όπως αναφέρει το περιοδικό!


Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βάζουμε το κυδώνι να βράσει σε υψηλή θερμοκρασία. Όταν βράζει το γλυκό καλύτερα είναι να έχετε την κατσαρόλα σκεπασμένη, γιατί βοηθάει στο να πάρει χρυσοκόκκινο χρώμα. Προσέξτε να μην παραβράσει το κυδώνι, γιατί έχει και συνέχεια το βράσιμο...
Μόλις είναι έτοιμο βγάζετε το τουλουπάνι και το στύβετε με προσοχή να μην καείτε. Ότι ζουμάκι βγάλει, το προσθέτετε πάλι στην κατσαρόλα. 


Προσθέτετε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει το σιρόπι και να πάρει χρυσοκόκκινο χρώμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου