Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΛΥΚΟ ΚΑΡΟΤΟ


ΥΛΙΚΑ
1 kg καρότα καθαρισμένα (χρειαζόμαστε περίπου 1.3 kg ακαθάριστα αν τα καθαρίσουμε με τον αποφλοιωτή)
1 kg ζάχαρη
1 lt νερό
2 βανίλιες
10 με 15 γαρύφαλλα ή μοσχοκάρφια (όπως τα λέει η πεθερά μου..)
1 λεμόνι
150 - 200 gr αμύγδαλα
Πάμε να το φτιάξουμε:
Βάζουμε τα αμύγδαλα μέσα σε ένα κατσαρολάκι με νερό
Μόλις πάρουν μια βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά, τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Με τα ακροδάχτυλά μας τα πιέζουμε ελαφρά ώστε να διαχωριστεί η φλούδα από τον καρπό.
Προσοχή γιατί γλιστράνε πολύ και εκσφενδονίζονται στα μήκη και τα πλάτη της κουζίνας μας…
Αν έχετε μικρά παιδιά βάλτε τα να σας τα καθαρίσουν, είναι πολύ διασκεδαστικό και τα απασχολείτε κιόλας.
Τα καθαρισμένα αμύγδαλα, τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Όταν τα συγκεντρώσουμε όλα τα κόβουμε κατά μήκος στα 4.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και τρίβουμε τα καρότα στον ειδικό τρίφτηώστε να προκύψουν μακρόστενα sticks.(αναφέρομαι σε αυτόν τον τρίφτη γιατί αν είναι πιο χοντροκομμένα ίσως αλλάζουν οι χρόνοι).
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι τη μέση περίπου και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το καρότο, το αφήνουμε 12 λεπτά και το σουρώνουμε πάρα πολύ καλά. Προσοχή να είναι πάρα πολύ καλά σουρωμένο, γιατί ότι υγρά μένουν επιβραδύνουν το δέσιμο του σιροπιού αργότερα…
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Βράζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη τις βανίλιες και τα γαρύφαλλα ανακατεύοντας συχνά με μία ξύλινη κουτάλα .Μετά από 25 λεπτά ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και 10 λεπτά αργότερα ρίχνουμε το καρότο και αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά ίσως και λίγο περισσότερο ακόμα να βράσει.
2 -3 λεπτά πριν κλείσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε και τα κομμένα αμύγδαλα για να πάρουν την τελευταία βράση.

ΠΗΓΗ ΣΥΝΤΑΓΙΕΣ ΚΑΡΦΙΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου