Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΓΕΥΣΗ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ



Ανακαλύπτοντας τις πιο υγιεινές διατροφικές προτάσεις
Αλήθεια πόσοι από εμάς δεν έχουμε κατά καιρούς αποπειραθεί να κάνουμε μία… στροφή στην υγιεινή διατροφή; Να δώσουμε ένα τέλος σε όλα εκείνα τα πιάτα που μας προσφέρουνικανοποίηση, παράλληλα όμως μας επιβαρύνουν δυσανάλογα θερμιδικά, ενώ αναμφίβολα επιδεινώνουν και την υγεία μας με… εκρηκτικές δόσεις χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων κοκ.
 
Συχνά, ο λόγος που κάθε τέτοια απόπειρα σταματά απότομα και άδοξα είναι η γευστικήθαλπωρή που προσφέρει το junk food και τα πλούσια σε λίπη, αλλά και γεύση, πιάτα, σε αντίθεση με τις συνήθως θεωρούμενες ως… νερόβραστες προτάσεις της υγιεινής διατροφής.
 
Εν τούτοις, εκείνο που στην πραγματικότητα ισχύει είναι η απροθυμία που επιδεικνύουμε σχετικά με τη διεύρυνση των γευστικών μας οριζόντων. Άλλωστε, πόσο βραστό στήθος κοτόπουλου να αντέξει ένας άνθρωπος; Η απάντηση είναι «μάλλον, λίγο». Ως εκ τούτου, οι εθνικές κουζίνες είναι σε θέσεις να μας προσφέρουν μοναδικά εύγευστα πιάτα, πλούσια σε γεύση, με υψηλή διατροφική αξία, αλλά και χαμηλή θερμιδική απόδοση.
 
Έτσι λοιπόν, αξιοποιώντας τις εθνικές διατροφικές παραδόσεις, ακολουθούν κάποιες ενδεικτικές προτασεις από τον πλούτο της ιαπωνικής, της κινεζικής, της ταϊλανδέζικης, της ινδικής και της αραβικής κουζίνας, εκείνης του Μαγκρέμπ, καθώς και μίας αρκετά πιο οικείας, καθότι μεσογειακής, της ιταλικής.
 

Σούσι 

 


Αλήθεια πόσοι από εμάς δεν έχουμε κατά καιρούς αποπειραθεί να κάνουμε μία… στροφή στην υγιεινή διατροφή; Να δώσουμε ένα τέλος σε όλα εκείνα τα πιάτα που μας προσφέρουν ικανοποίηση, παράλληλα όμως μας επιβαρύνουν δυσανάλογα θερμιδικά, ενώ αναμφίβολα επιδεινώνουν και την υγεία μας με… εκρηκτικές δόσεις χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων κοκ.
 
Συχνά, ο λόγος που κάθε τέτοια απόπειρα σταματά απότομα και άδοξα είναι η γευστική θαλπωρή που προσφέρει το junk food και τα πλούσια σε λίπη, αλλά και γεύση, πιάτα, σε αντίθεση με τις συνήθως θεωρούμενες ως… νερόβραστες προτάσεις της υγιεινής διατροφής.
 
Εν τούτοις, εκείνο που στην πραγματικότητα ισχύει είναι η απροθυμία που επιδεικνύουμε σχετικά με τη διεύρυνση των γευστικών μας οριζόντων. Άλλωστε, πόσο βραστό στήθος κοτόπουλου να αντέξει ένας άνθρωπος; Η απάντηση είναι «μάλλον, λίγο». Ως εκ τούτου, οι εθνικές κουζίνες είναι σε θέσεις να μας προσφέρουν μοναδικά εύγευστα πιάτα, πλούσια σε γεύση, με υψηλή διατροφική αξία, αλλά και χαμηλή θερμιδική απόδοση.
 
Έτσι λοιπόν, αξιοποιώντας τις εθνικές διατροφικές παραδόσεις, ακολουθούν κάποιες ενδεικτικές προτασεις από τον πλούτο της ιαπωνικής, της κινεζικής, της ταϊλανδέζικης, της ινδικής και της αραβικής κουζίνας, εκείνης του Μαγκρέμπ, καθώς και μίας αρκετά πιο οικείας, καθότι μεσογειακής, της ιταλικής.


Moo Shu με γαρίδα

 

Αν και το «μουυυ» παραπέμπει στον χαρακτηριστικό ήχο των βοοειδών, το εν λόγω πιάτο, μία παραδοσιακή πρόταση της κινεζικής κουζίνας, πλούσια σε πρωτείνες, είναι βασισμένο στη γαρίδα και το αυγό.
 
Παράλληλα με τη γεμάτη γεύση, τα λαχανικά, τα μανιτάρια και τα μπαμπού προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες όπως η καροτίνη – Β και η βιταμίνη C. Συνοδευόμενο από ρύζι είναι ακόμη νοστιμότερο, οπότε καλό είναι το ρύζι να είναι βρασμένο και όχι τηγανιτό ώστε να εμπλουτίσει γευστικά το όλο πιάτο, χωρίς να «εκτινάξει» τη θερμιδική του απόδοση.

Tom Yung Gung


Το όνομα δεν παραπέμπει σε κάποιον ταϊλανδό άσσο των πολεμικών τεχνών, αλλά σε μία μοναδικής γευστικότητας σούπα. Φτιαγμένο με γαρίδα, κόλιανδρο, λεμονόχορτο, τζίντζερ και άλλα μυρωδικά και βότανα, το ταϊλανδέζικο αυτό έδεσμα πιστεύεται ότι με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, συνιστά μία μικρή φυσική ασπίδα κατά του καρκίνου.

Κοτόπουλο tandoori 

 
Λίγα πιάτα χαρίζουν τόση γευστική και οπτική απόλαυση χωρίς να χάνουν ίχνος της θρεπτικής διάστασής τους, όσο το το ινδικό κοτόπουλο tandoori. Έχοντας τη μορφή που έχει και το σουβλάκι, αλλά μαγειρεμένο σε παραδοσιακό σκεύος, το tandoor, το κοτόπουλο που προηγουμένως έχει μαριναριστεί σε πλήθος μυρωδικών, συνδυασμένο με χαμηλών λιπαρών γιαούρτι, αποτελεί μία πρόταση πλούσια σε πρωτεϊνες, με χαμηλή θερμιδική απόδοση.
 
Βέβαια, η συνοδεία του κοτόπουλου tandoori από το διάσημο ρύζι Biryani και το δημοφιλές ψωμί naan, σίγουρα μεγιστοποιεί τη γευστική ικανοποίηση, παράλληλα όμως αυξάνει, εύλογα, και τη θερμιδική απόδοση.
Χούμους



Σε αντίθεση με άλλα θερμιδοφόρα ντιπς και συνοδευτικά, το χούμους βασισμένο στο ρεβύθι και φτιαγμένο με ταχίνι, σκόρδο, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και μίξη  μπαχαρικών, αποτελεί ένα νοστιμότατο πιάτο που συναντάται σε όλη την εγγύς Ανατολή και τον αραβικό κόσμο.
 
Παράλληλα όμως, γεμάτο με πρωτείνη αλλά και διαθέτοντας το γλυκαιμικό δείκτη 12, είναι σε θέση να προσφέρει ενέργεια χωρίς να προσθέτει περιττές θερμίδες. Ασφαλώς, οι συνηθσμένες «βουτιές» ψωμιού ή τσιπς, αντί φρέσκων ωμών λαχανικών, μέσα σε αυτό, αυξάνουν τη θερμιδική επιβάρυνση. 

Κουσκούς



Με τις ρίζες του να ανιχνεύονται στους νομαδικούς πληθυσμούς της Βόρειας Αφρικής, το κουσκούς, βασισμένο στο χονδρόκοκκο σιτάρι, αποτελεί πλέον γευστική μόδα σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Είτε ως βάση για διάφορες σαλάτες είτε ως συνοδευτικό κρέατος ή και λαχανικών, ακόμα όμως και ως επιδόρπιο, συνοδευόμενο από γλυκαντικά και αποξηραμένα φρούτα, το εξαιρετικά λίγων θερμίδων κουσκούς αποτελεί αφετηρία για εύκολα στην εκτέλεση πιάτα, γεμάτα γεύση και ξεχωριστή διατροφική αξία.

Pasta primavera
 



Πασίγνωστη για τα πλούσια αρώματά της, τη λεπτή γεύση της και τα ολοζώντανα χρώματά της, αυτή η… ανοιξιάτικη pasta (primavera είναι η άνοιξη στα ιταλικά), με τις γενναιόδωρες ποσότητες λαχανικών (βλ. μπρόκολο, καρρότο, αρακά, τομάτες κ.ά) και την κατάλληλη ποσότητα σκόρδου αποτελεί όχι μόνο ένα πιάτο που δεν μπορείς να αντισταθείς, μα και ένα πρώτης τάξης αντιοξειδωτικό.
 
Σε αντίθεση με άλλες, εξαιρετικά εύγευστες μεν, θερμιδικά – «δυναμίτες» δε, μακαρονάδες, η primavera δεν γνωρίζει… κακές λέξεις όπως, χοληστερίνη και τριγλυκεριδια. 

Επιμέλεια: Π.Σ.  (με πληροφορίες από το men’s fitness.com)
 newpost.gr

1 σχόλιο:

  1. Καλημερα! Πρωτη μου φορα στο blog σου και απορω πως δεν το χα ξαναβρει στο παρελθον!
    Πολύ χρησιμες οι πληροφορίες και πολύ ομορφες εικόνες...
    Καλως σε βρηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή