Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑΤΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΡΟΛΟ




Μία ζουμερή αλλιώτικη γέμιση για ένα πεντανόστιμο γεμιστό ρολό. Εντυπωσιακό, εύκολο που σίγουρα θα γίνει ανάρπαστο!

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ξεκοκαλίσει το κοτόπουλο για ρολό διατηρώντας ανέπαφη όσο γίνεται την πέτσα του. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα συκωτάκια για 4΄-5΄. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να γίνει διάφανο για 3΄-4΄. Κόβουμε όλα τα αποξηραμένα φρούτα και τα κάστανα στη μέση και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
Τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το κονιάκ και το ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση και την αφήνουμε να πιει όλα τα υγρά της. Όταν δεν θα έχει μείνει καθόλου υγρό στο τηγάνι, αφήνουμε λίγο τη γέμιση να κρυώσει. Τότε προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο με την πέτσα να ακουμπάει στον πάγκο εργασίας. 

Το αλατοπιπερώνουμε. Με κουτάλι απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος του κοτόπουλου. Με προσοχή το τυλίγουμε σε ρολό  μαζεύοντας τις άκρες προς τα μέσα. Με σπάγκο δένουμε το ρολό κατά μήκος για να κρατηθεί μέσα η γέμιση και να έχει καλύτερο αποτέλεσμα η όψη μετά το ψήσιμο. Με ελάχιστο ελαιόλαδο αλείφουμε το ρολό απ’ έξω, γύρω γύρω. 

Το αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά. Το βάζουμε σε ταψάκι και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220οC για 15΄ και χαμηλώνουμε στους 180oC. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30΄. Το ρολό είναι ψημένο όταν τρυπώντας το στο κέντρο του (στο πιο παχύ σημείο), το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο.

μερίδες 6
Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 105 λεπτά

Υλικά

    περίπου 1.800 γραμμ. με 2 κιλά, ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο
    Για τη γέμιση αποξηραμένων φρούτων
    2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
    1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    200 γραμμ. συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα
    6 βερίκοκα
    6 δαμάσκηνα
    10 βρασμένα κάστανα
    6 σύκα
    4 κ.σ. κονιάκ
    1 φλ. τσαγιού ζωμός κότας
    1 φλ. τσαγιού χοντροκομμένη καρυδόψιχα
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου