Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

Yλικά
Για την προετοιμασία
1 φλιτζάνι αλεύρι σταρένιο ολικής άλεσης
1 φλιτζάνι αλεύρι σταρένιο για ψωμί
1/4 κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
3/4 φλιτζανιού νερό χλιαρό
Για το ψωμί
23/4 φλιτζανιού αλεύρι για ψωμί κίτρινο
11/4 φλιτζανιού νερό χλιαρό
½ κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού μέλι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλεύρι για τον πάγκο
Eκτέλεση
Προετοιμάζουμε το ψωμί: Βάζουμε από την προηγούμενη μέρα σε μπολ όλα τα συστατικά για την προετοιμασία του, το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και τα αφήνουμε να «δουλέψουν» για 14 ώρες περίπου. Την επομένη, μεταφέρουμε αυτήν την υγρή ζύμη σε μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε το νερό, ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι και το μέλι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας πολύ καλά ενδιάμεσα μέχρι να σκληρύνει η ζύμη και να έχει προστεθεί όλο το αλεύρι. Αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Ζυμώνουμε καλά για 10 λεπτά. Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο, βάζουμε μέσα τη ζύμη και τη γυρίζουμε για να πάρουν λάδι όλες οι επιφάνειές της. Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μιάμιση με δύο ώρες σε ζεστό σημείο της κουζίνας. Αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Διπλώνουμε δυο τρεις φορές τη ζύμη και την κόβουμε στα δύο. Πλάθουμε δύο καρβέλια, τα μεταφέρουμε σε χαμηλό αντικολλητικό ταψί και το σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για μία ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Μόλις ζεσταθεί, τοποθετούμε στη βάση του φούρνου ένα μικρό σκεύος με νερό. Πασπαλίζουμε τα ψωμιά με λίγο αλεύρι και ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά.

Πηγη: Ethnos.gr

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΑΥΓΑ ΜΑΤΙΑ

Yλικά
Για τη ζύμη
340 γρ. αλεύρι
170 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
1 κρόκο αβγού
αλάτι
Για τη γέμιση
170 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
6 αβγά
4-5 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
½ φλιτζάνι φέτα τριμμένη
½ φλιτζάνι μανιτάρια σε φέτες
1 κόκκινη πιπεριά καυτερή σε κομματάκια
1 πρέζα θυμάρι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Eκτέλεση
Χτυπάμε σε μίξερ το αλεύρι, αλάτι και το βούτυρο για 30 δευτερόλεπτα. Eχοντας σε λειτουργία το μίξερ, προσθέτουμε σιγά σιγά 2 κουταλιές παγωμένο νερό. Aν η ζύμη είναι σε τρίμματα, ρίχνουμε 1 κρόκο αβγού. Ζυμώνουμε μέχρι να ενοποιηθεί η ζύμη. Κατόπιν, την κάνουμε μπάλα, τυλίγουμε με διαφανή μεβράνη και βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Σοτάρουμε το μπέικον σε ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να γίνει τραγανό, το αφαιρούμε και ρίχνουμε τα μανιτάρια μέχρι να μαραθούν. Aλείφουμε την ταρτιέρα με λίγο βούτυρο και απλώνουμε μέσα τη ζύμη πιέζοντας να ανέβει και στα τοιχώματα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Σπάμε τα 6 αβγά πάνω στη ζύμη, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και την κρέμα γάλακτος. Ψήνουμε την τάρτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 180°C για 20 λεπτά.


Πηγη: Ethnos

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΛΑΧΜΑΤΖΟΥΝ

Υλικά

Για τη ζύμη:
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά
½ κ. γλ. αλάτι
Νερό όσο πάρει (περίπου 1+1/2 φλ.)
Για τη γέμιση:
350 γραμ. κιμά αρνίσιο ή ανάμεικτο αρνί και μοσχάρι
2 κρεμμύδια άνυδρα
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. πάπρικα (γεμάτη)
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο
2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
1 λεμόνι
Λίγο γιαούρτι

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά σε μπωλ. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε νερό περίπου 1+1/2 φλ. και το αλάτι και ζυμώνουμε. Αφήνουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπωλ να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
Βάζουμε τον κιμά στη σανίδα κοπής, προσθέτουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, το σκόρδο, το μαϊντανό, πάπρικα, αλάτι – πιπέρι, μπούκοβο και με το μαχαίρι κόβουμε τα υλικά ξανά και ξανά (το μείγμα απλώνεται με το κόψιμο, το μαζεύουμε με το μαχαίρι και συνεχίζουμε). Στο τέλος το μείγμα θα γίνει σαν να ζυμώθηκε και θα αλλάξει χρώμα. Ιδανικά θα ήταν αν μπορούσαμε να φυλάξουμε το μείγμα στο ψυγείο σκεπασμένο για 30’.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια μικρά ή μεγάλα, ανάλογα πόσο μεγάλα θέλουμε τα λαχματζούν. Ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο την ζύμη με πλάστη και με τα δάχτυλα. Την βάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα. Απλώνουμε από λίγη γέμιση, με τα δάχτυλα. Φροντίζουμε γύρω - γύρω να αφήσουμε κενό στη ζύμη (όχι γέμιση).
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο 200 – 220ο C για 15-20’ να ροδίσουν καλά.
Καίμε το βούτυρο στο τηγάνι και μόλις βγουν από τον φούρνο περιχύνουμε με καυτό βούτυρο. Στύβουμε λεμόνι.
Σερβίρουμε με γιαούρτι.



Πηγή: argiro.gr

ΠΕΝΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ

Υλικά
1 πακέτο πέννες ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
1 μικρή μαραθόριζα (φινόκιο), καθαρισμένη
80 ml ούζο
50 ml ελαιόλαδο
το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1-2 κουτ. σούπας μάραθος ή άνηθος, ψιλοκομμένος
2 κονσέρβες τόνου, στραγγισμένες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Eκτέλεση:


Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 1-2 λεπτά λιγότερο από ό,τι ορίζουν οι οδηγίες της συσκευασίας. Προτού τα σουρώσουμε φροντίζουμε να κρατήσουμε 1 φλιτζάνι από το νερό στο οποίο έβρασαν. Στο μεταξύ, κόβουμε το φινόκιο σε λεπτά φετάκια στο μαντολίνο (λινκ). Εναλλακτικά, το κόβουμε με ένα καλό, κοφτερό μαχαίρι. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά στο λάδι το φινόκιο και τα κρεμμυδάκια, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το ούζο και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα βρασμένα και σουρωμένα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε όσο από το νερό που κρατήσαμε χρειάζεται ώστε να είναι ζουμερό το αποτέλεσμα. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τον άνηθο και τον τόνο κομματιασμένο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε στα πιάτα με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.



Πηγή: gastronomos.gr

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΠΙΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΕ ΑΡΑΒΙΚΗ ΠΙΤΑ

Υλικά
1 μεγάλη αραβική πίτα
50 γρ. σοκολάτα, πολύ ψιλοκομμένη (για να γλιτώσουμε ακόμα περισσότερο χρόνο μπορούμε να πάρουμε «σταγόνες» σοκολάτας που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ)
1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 γεμάτη κουτ. σούπας μαρμελάδας της αρεσκείας μας


Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C. Αλείφουμε την αραβική πίτα σε όλη την επιφάνειά της με το βούτυρο και στη συνέχεια με τη μαρμελάδα. Σκορπάμε τα κομματάκια ή τις σταγόνες της σοκολάτας (φωτ. 1) και ψήνουμε για πάρα πολύ λίγο (περίπου 45΄΄- 1 λεπτό), ίσα να ζεσταθεί η σοκολάτα γιατί αλλιώς καίγεται και καταστρέφεται. Τη βγάζουμε αμέσως και με τη ράχη ενός κουταλιού περνάμε τα κομματάκια της σοκολάτας, τα οποία έτσι θα λιώσουν και θα αναμειχθούν με το λιωμένο βούτυρο και τη ζεστή μαρμελάδα (φωτ. 2). Κόβουμε στα τέσσερα ή σε περισσότερα κομμάτια, προτιμότερο με ένα ψαλίδι (φωτ. 3), και σερβίρουμε αμέσως.



Πηγή: gastronomos.gr

ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΑΝΕ

Υλικά
1 (γύρω στο 1 κιλό και 700 γραμμ.) κοτόπουλο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1½ κ.γλ. αποξηραμένα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι ή ό,τι μυρωδικό σας αρέσει)
1½ κ.γλ. πάπρικα
1/2 κ.γλ. πιπέρι καγέν


Εκτέλεση
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να τεμαχίσει το κοτόπουλο σε οκτώ κομμάτια ή το κόβουμε μόνοι μας. Το πλένουμε καλά, να φύγουν τυχόν κοκαλάκια. Στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί πολύ καλά ένα ένα κομμάτι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC στις αντιστάσεις. Σε ένα μπολ ενώνουμε όλα τα στερεά υλικά, παρμεζάνα, αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, αποξηραμένα βότανα, πάπρικα και πιπέρι καγέν. Τα ανακατεύουμε με κουτάλι να αναμειχθούν καλά. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο, με πινέλο ή με το χέρι, όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου γύρω γύρω πολύ καλά. Ένα ένα κομμάτι το βουτάμε στο μείγμα παναρίσματος, με την πέτσα προς το πανάρισμα. Με τα δάχτυλα πιέζουμε το πανάρισμα να κολλήσει καλά πάνω στην πέτσα.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι με ρηχό χείλος. Τοποθετούμε κάθε παναρισμένο κομμάτι στο ταψί, με την παναρισμένη όψη προς τα πάνω. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με όλα τα κομμάτια. Ψήνουμε το κοτόπουλο πανέ στην τελευταία σχάρα για περίπου 50΄. Κάθε τόσο περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού ώσπου να ροδίσει και να κάνει ωραία τραγανή κρούστα.

Πηγή: argiro.gr

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ

Υλικά

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

2 ντομάτες ψιλοκομμένες

200 γραμμ. φέτα σε τρίμματα

8 αυγά

1 φλιτζ. γάλα

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι 26 εκ. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά ανακατεύοντας τακτικά. Όταν μαραθούν τα λαχανικά προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε.

Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, το γάλα και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τη φέτα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Περιχύνουμε τα υλικά με το μείγμα αυγών.

Ανάβουμε το γκριλ. Ψήνουμε την ομελέτα μέχρι να σταθεροποιηθεί για λίγα λεπτά. Βάζουμε το τηγάνι κάτω από το γκριλ για να ροδίσει η επιφάνεια για λίγα λεπτά. Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί και πράσινη σαλάτα.

μερίδες 4

Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά

Χρόνος ψησίματος 10 λεπτά

Πηγή: argiro.gr

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΜΟΥΣ-ΚΕΪΚ

Υλικά

350 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

225 γραμμ. βούτυρο κομμένο σε καρεδάκια

5 αυγά

300 γραμμ. ζάχαρη

100 γραμμ. μπισκότα της αρεσκείας σας, κανέλας, βουτύρου κ.λπ.,

σπασμένα με τα χέρια 250 ml

χτυπημένη κρέμα για το γαρνίρισμα

1 φλ. ξύσμα σοκολάτας για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με μίξερ χειρός χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για 5΄-6΄ μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο και να γίνουν κρέμα. Ρίχνουμε τη λιωμένη, χλιαρή πλέον, σοκολάτα στο μείγμα αυγών και απαλά ανακατεύουμε να ενωθούν τα δύο μείγματα. Τέλος προσθέτουμε τα σπασμένα μπισκότα κι ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε φόρμα δαχτυλίδι 23 εκ. και αδειάζουμε το μους-κέικ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140οC, στον αέρα στη μεσαία σχάρα, για 40΄-45΄, μέχρι να σταθεροποιηθεί το μείγμα και να κάνει σώμα και ελαφριά κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει για 30΄. Το σερβίρουμε χλιαρό (για να τρέχει η σοκολάτα) με χτυπημένη κρέμα γάλακτος στο πλάι και πασπαλίζουμε ξύσμα σοκολάτας. Εάν το αφήσουμε να κρυώσει τελείως, μέσα θα κρατήσει την υγρασία του, αλλά δεν θα τρέχει σοκολάτα.

Πηγή: argiro.gr

ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΠΕΡΑΣΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Υλικά
Για τη σάλτσα ντομάτας:
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 συσκευασίες ντοματάκια κονκασέ
2 σκελίδες σκόρδο
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πιλάφι:
2 φλ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
1 κ.σ. βούτυρο
5 φλ. τσαγιού νερό ή ζωμό κότας
κεφαλοτύρι τριμμένο ή τρίμματα φέτας

Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σέλερι. Τα αφήνουμε να μαραθούν για 2΄-3΄ ανακατεύοντάς τα.
2. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1΄ ακόμη. Τέλος ρίχνουμε τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε τη σάλτσα για 15΄ να πυκνώσει. Την πολτοποιούμε με τη ράβδο ή στο μπλέντερ και την ξαναβράζουμε 5΄ ακόμη να δέσει. Τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό κι ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το πιλάφι. Ξεπλένουμε πολύ καλά το ρύζι σε λεπτό σουρωτήρι μέχρι το νερό να βγαίνει διάφανο και όχι άσπρο από το άμυλο.
4. Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το βούτυρο να πάρουν βράση. Προσθέτουμε το ρύζι, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά έως ότου στην επιφάνεια του ρυζιού εμφανιστούν τρυπούλες.
5. Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και καπάκι και αφήνουμε το πιλάφι να σταθεί για 5΄.
6. Το βάζουμε σε φόρμα, το αναποδογυρίζουμε και το περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.


Πηγή: argiro.gr

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΣΜΥΡΝΕΪΚΟ

Τι χρειαζόμαστε:
500 γρ. κριθαράκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κόκκινες πιπεριές
1 κουτάκι ψιλικομμένα ντοματάκια
1/2 κουτάκι χυμός ντομάτας
λίγο λάδι
αλάτι, πάπρικα
τριμμένη παρμεζάνα

Πως το κάνουμε:
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τις πιπεριές και τα μαραίνετε λίγο στο λάδι. Προσθέστε τα ντοματάκια και τον χυμό, την πάπρικα και το αλάτι.
Μόλις αρχίσει η σάλτσα να βράζει βάλτε το κριθαράκι και προσθέστε λίγο νερό αρχικά, ώστε να ψηθεί το κριθαράκι. Να ανακατεύετε συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Μόλις ετοιμαστεί το κριθαράκι, βγάλτε το από την φωτιά και σερβίρετε με τριμμένη παρμεζάνα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μην ανυσηχήσετε αν το φαγητό στην αρχή είναι σαν χυλός γιατί όσο περνάει η ώρα και κρυώνει τόσο πιο πολύ πήζει.


sintagespareas.gr

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΧΟΙΡΙΝΗ ΠΑΝΤΣΕΤΑ

Υλικά
300 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο ή καρναρόλι ή Καρολίνα, με ελαφρώς διαφορετικό αποτέλεσμα το καθένα)
500 γρ. γλυκοκολοκύθα, καθαρισμένη (βλ. σημερινή συμβουλή) και κομμένη σε μικρούς κύβους
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 40 ml επιπλέον για το τέλος
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
200 γρ. καπνιστή παντσέτα ή μπέικον, σε μικρούς κύβους
1 λίτρο ζωμός κότας ή λαχανικών ή γρήγορο «τσάι» μυρωδικών*, ζεστά
150 ml λευκό, ξηρό κρασί
100 γρ. παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά στη 1 κουταλιά λάδι το κρεμμύδι, την παντσέτα και την κολοκύθα, για μερικά λεπτά μέχρι να μαραθούν το κρεμμύδι και η κολοκύθα, αλλά να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά οι κόκοι του. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατίζουμε, μετριάζουμε τη φωτιά και αρχίζουμε να προσθέτουμε το ζωμό σιγά-σιγά με μια κουτάλα. Ανακατεύουμε διαρκώς και μόλις απορροφάται κάθε δόση, προσθέτουμε την επόμενη, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Η σταδιακή προσθήκη ζωμού και το συνεχές ανακάτεμα θα εξασφαλίσουν ένα ριζότο σωστά χυλωμένο, όμως με τους κόκους του ρυζιού να «κρατάνε» απολαυστικά στο δόντι. Η διαδικασία από την αρχή του μαγειρέματος θα πάρει περί τα 20-25 λεπτά. Δεν μας πειράζει αν στο τέλος η κολοκύθα έχει μαλακώσει αρκετά, σχεδόν λιώσει - αυτό επιτείνει τρόπον τινά το χυλωμένο αποτέλεσμα. Στο τελευταίο ανακάτεμα προσθέτουμε τα 40 ml ελαιόλαδο και την παρμεζάνα. Σερβίρουμε με άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνοδεύουμε με Το ριζότο είναι ένα χορταστικό πιάτο που μπορεί να καταναλωθεί ως κύριο συνοδεία μιας φρέσκιας, πράσινης σαλάτας. Μπορούμε, όμως, να το σερβίρουμε και ως εναρκτήριο πιάτο ενός επίσημου καλέσματος, όμως τότε αρκεί για να χορτάσει άνετα 6 άτομα.


Πηγή: gastronomos.gr

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΤΕΜΠΕΛΙΚΟ ΜΟΣΧΑΡΙ

Υλικά
2 κιλά μοσχάρι κόντρα φιλέτο ή χτένι σπάλας με το λιπάκι του
2 κ.σ. ελαιόλαδο
6-8 σκελίδες σκόρδο
6 πατάτες κομμένες σε μικρά καρέ (μέγεθος μπουκιάς)
6 καρότα κομμένα σε ροδέλες
3-4 κλωνάρια σέλερι κομμένο σε καρέ (μέγεθος μπουκιάς)
1/2 κιλό μικρά κρεμμύδια ξερά
2 δαφνόφυλλα
2-3 κλαδάκια θυμάρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να γυρίσει σφιχτά σε ρολό το κρέας και να το περάσει σε δίχτυ με το λιπάκι του από την έξω πλευρά, να φαίνεται. Αυτή θα είναι η μισή επιτυχία του φαγητού. Όσο θα ψήνεται το κρέας σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, το λίπος θα στάζει επάνω του και θα του δίνει υγρασία ώστε στο τέλος να είναι ζουμερό και μαλακό. Μπορείτε και μόνες σας να δέσετε σφιχτά με σπάγκο ψησίματος κατά μήκος το κρέας, όπως σας έχω δείξει. Έτσι θα κρατήσει το σχήμα του κατά το ψήσιμο και όλους τους χυμούς μέσα μέχρι να φτάσει στο τραπέζι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C. Αφήνουμε το κρέας στον πάγκο της κουζίνας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, από 30΄ έως 1 ώρα, ανάλογα με την εποχή. Το χειμώνα 30΄ για 2 κιλά κρέας είναι αρκετά. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο καλά το κρέας γύρω γύρω και το αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Σε ταψί βάζουμε τα σκόρδα, το δαφνόφυλλο και το θυμάρι και τοποθετούμε επάνω το κρέας. Ψήνουμε για 30΄. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 140°C. Σκεπάζουμε το κρέας με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και σφραγίζουμε τις άκρες του αλουμινόχαρτου στο ταψί. Το ξεχνάμε στο φούρνο για 3 ώρες και 30΄.
Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό. Αλείφουμε καλά το κρέας με τα ζουμιά του γύρω γύρω. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά τριγύρω και τα ανακατεύουμε με τα υγρά του ταψιού. Δυναμώνουμε στους 160-170°C και ψήνουμε ξεσκέπαστο το φαγητό για 45΄, μέχρι το λιπάκι του κρέατος να γίνει τραγανό και τα λαχανικά μελωμένα και μαλακά.


Πηγή: argiro.gr

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΡΑΜΕΛΕΝΙΕΣ ΜΗΛΟΠΙΤΕΣ

Υλικά
4 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
4 μέτρια μήλα
1/2 πακέτο (125 γραμμ.)μπισκότα digestive
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Παράλληλα, θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε με την κανέλα.
2. Θα χρειαστούμε 4 φορμάκια μιας χρήσεως ή 4 ramekin (πυρίμαχα σκεύη για σουφλέ). Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, το μέλι, την κρέμα και το αλάτι. Ανακατεύουμε να διαλυθούν και μόλις πάρουν βράση τα αφήνουμε 3-4΄ ακόμη, να σχηματίσουν χοντρές φουσκάλες.
3. Ισομοιράζουμε τη μισή γέμιση-σος στα 4 φορμάκια και στη συνέχεια, με τη μισή ποσότητα μήλου, κάνουμε από μία στρώση φρούτου σε κάθε ένα. Συνεχίζουμε με τα μισά θρυμματισμένα μπισκότα κι επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα μήλα, 1 στρώση σε κάθε φορμάκι. Τελειώνουμε με μία στρώση από μπισκότα και περιχύνουμε κάθε φορμάκι με τη σος που έχει μείνει.
4. Βάζουμε τα φορμάκια σε σχάρα. Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις για περίπου 20΄ μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να σταθούν για 5΄ στα φορμάκια και αναποδογυρίζουμε. Σερβίρουμε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος.



Πηγή: argiro.gr

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΣΠΑΝΑΚΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Υλικά

500 γραμ. ταλιατέλες πράσινες ή μισές πράσινες και μισές άσπρες
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
350 γραμμ. ασπρομανίταρα σε φέτες
600 γραμμ. ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες
2 πιπεριές χρωματιστές σε φέτες
10 ελιές χωρίς κουκούτσι σε φέτες
2/3 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο


Εκτέλεση
1. Στο ελαιόλαδο, σοτάρουμε κρεμμύδι και σκόρδο για 2΄-3΄. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για άλλα 8΄-10΄.
2. Βράζουμε τις ταλιατέλες. Με τσιμπίδα, όπως στάζουν, τις ρίχνουμε στη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και τις ελιές και βράζουμε για 1΄ σε δυνατή φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως.


Πηγή: argiro.gr

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΣΠΙΤΙΚΑ ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ

Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας εμπορίου
1 κ.σ. γεμάτη βούτυρο λιωμένο
2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης (ψίχα ωμή)
1/2 κ.γλ. κανέλα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180οC. Βουτυρώνουμε μια μεγάλη λαμαρίνα. Απλώνουμε τη σφολιάτα στον πάγκο εργασίας. Με ένα πινέλο τη βουτυρώνουμε. Πασπαλίζουμε κανέλα, ζάχαρη, φιστίκια. Κόβουμε στη μέση τη σφολιάτα.
Αναποδογυρίζουμε το πρώτο κομμάτι με τα φιστίκια και τη ζάχαρη προς τον πάγκο. Πιάνουμε το άλλο κομμάτι και το ακουμπάμε πάνω στη μισή σφολιάτα. Σαν σάντουιτς, οι μέσα πλευρές που εφάπτονται είναι οι καθαρές. Πάνω και κάτω βλέπουμε τις πλευρές με τα φιστίκια. Κόβουμε λωρίδες πάχους ενός εκ. και τις στρίβουμε ελαφρά.

Τις αραδιάζουμε στη λαμαρίνα. Να υπάρχει κενό μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 15΄ έως ότου ροδίσουν και γίνουν τραγανές. Καθώς είναι ζεστά τα κριτσίνια τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.

Πηγή: Argiro.gr

ΤΑΜΠΟΥΛΕ

Υλικά:
2 ματσάκια μαϊντανό πλυμένο και καλά στεγνωμένο
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο πλυμένο και καλά στεγνωμένο
6-7 κρεμυδάκια ψιλοκομμένα με τα πράσινα φύλλα
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 αγγούρι με την φλούδα πλυμένο
4 ντομάτες
4 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο (ή λεμόνι)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1½ φλ. τσαγιού πλιγούρι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε το πλιγούρι σε μπολ και το σκεπάζουμε με ζεστό νερό ίσα που να το καλύπτει. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το μπολ. Αφήνουμε το πλιγούρι να μείνει και να ρουφήξει το υγρό για 10΄-15΄.Αφαιρούμε τους σπόρους από τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε σε μικρά καρέ. Έπειτα, κάνουμε το ίδιο και με το αγγούρι. Βάζουμε τα καρέ σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, τα φρέσκα κρεμμύδια, το ξερό κρεμμύδι και το μουσκεμένο πλιγούρι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι (ή το λεμόνι).Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε το ταμπουλέ να μαριναριστεί και να παγώσει στο ψυγείο για λίγη ώρα. Πριν σερβίρουμε ανακατεύουμε για άλλη μια φορά καλά.

Πηγή: Argiro.gr

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

ΜΕΛΩΜΕΝΗ ΧΟΙΡΙΝΗ ΠΑΝΤΣΕΤΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Υλικά:
700 γρ. παντσέτα χωρίς κόκαλο άκοπη
4 πατάτες μέτριες κομμένες στη μέση
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
1 κρεμμύδι σε ροδέλες
½ κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
½ κουτ. γλυκού κόλιαντρο τριμμένο
½ κουτ. γλυκού θυμάρι
2 κουτ. σούπας σόγια
1 κουτ. σούπας μέλι
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Απλώνουμε τα κρεμμύδια σε ταψί, αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το τοποθετούμε από πάνω. Προσθέτουμε το κρασί και αρκετό νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 90 λεπτά. Βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και περιχύνουμε τον χυμό, τη σόγια και το μέλι αναμειγμένα. Ανακατεύουμε τα κρεμμύδια, βάζουμε τις πατάτες κάτω από το κρέας, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 90 λεπτά. Βράζουμε τους χυμούς ψησίματος μέχρι να συμπυκνωθούν. Περιχύνουμε το κρέας με λίγη σάλτσα και σερβίρουμε.

Πηγή: Έθνος

ΚΑΓΙΑΝΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κιλό ντομάτες ώριμες
5 αβγά
180 γρ. κρέας χοιρινό παστό
αλάτι, πιπέρι (προαιρετικά)
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

Eκτέλεση
Περνάμε τις ντομάτες από το μπλέντερ και ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι. Mόλις κάψει το ελαιόλαδο, ρίχνουμε την ντομάτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και, μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το παστό χοιρινό κομμένο σε κομμάτια. Aνακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει. Xτυπάμε τα αβγά καλά με το σύρμα και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Aνακατεύουμε σιγά σιγά μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά και να ψηθούν τα αβγά. Aποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: Έθνος

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΚΕΜΠΑΜΠ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Τι χρειαζόμαστε:
Για το κρέας:
1-1/2 kg αρνάκι γάλακτος

Για τη σάλτσα τομάτας:
4-5 τομάτες φρέσκιες
καυτερές πιπεριές
Αλάτι πιπέρι

Για το Σερβίρισμα:
Αραβικές χοντρές πίτες για σουβλάκια
μισό κιλό γιαούρτι σακούλας
3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Αρνί - Κατσίκι
Διατροφή
Πλούσια σε ασβέστιο
Πλούσια σε ενέργεια
Περιέχει
Σκόρδο
Ντομάτες
Γιαούρτι
Σερβίρει
4 άτομα
Πως το κάνουμε:
Κόβουμε το κρέας σε πολύ μικρά κομματάκια. Πολτοποιούμε τα κρεμμύδια πολύ καλά μέχρι να βγάλουν το χυμό τους. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το κρέας, τα πολτοποιημένα κρεμμύδια με το ζουμί τους και μαζί με λίγο νερό, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι. Μαρινάρουμε το κρέας όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα βάζουμε το κρέας στο φούρνο και το ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά, προσέχοντας όμως να μην καεί, ρίχνοντας πάνω του λίγη από τη μαρινάτα.
Στο μεταξύ, ψιλοκόβουμε τις τομάτες και τις βάζουμε στο τηγάνι μαζί με λίγο λάδι, προσθέτουμε τις καυτερές πιπέριτσες και λίγη ζάχαρη να κόψει την ξινίλα της τομάτας. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας. Η τομάτα δεν πρέπει να ψηθεί πολύ να γίνει όπως την σάλτσα που βάζουμε στα μακαρόνια, αλλά να κρατάνε τα κομματάκια τομάτας κάπως.
Στη συνέχεια σερβίρουμε κι εδώ είναι όλα τα λεφτά!
Ψήνουμε τις πιτούλες και τις κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, έτσι ώστε όταν σερβίρουμε να «πιάνουμε» και πιτούλα)
Απλώνουμε τις πιτούλες σε μια πιατέλα και πάνω τους ρίχνουμε το γιαούρτι που το έχουμε αρωματίσει με λιωμένο σκόρδο αν θέλουμε (Εμείς δεν βάζουμε σκόρδο επειδή μας πειράζει!) και ρίχνουμε και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε το αρνάκι και από πάνω την τομάτα. Αν θέλουμε βάζουμε λίγο φρέσκο δυόσμο που λειτουργεί περισσότερο
sintagespas.gr

NΤΟΝΕΡ ΚΕΜΠΑΜΠ

Περιγραφή
Ντονέρ κεμπάπ. Μοσχαρίσιος και αρνίσιος κιμάς στον φούρνο. Έυκολος, γρήγορος και νόστιμος. Σερβιρισμένο πάνω σε Ελληνική πίτα με σαλάτα και γιαούρτι.


Τι χρειαζόμαστε:
1000 γραμ.κιμά μοσχαρίσιο
400 γραμ.κιμά αρνίσιο
1 κρεμμύδι ξερό
αλάτι - πιπέρι
μπαχάρι σε σκόνη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι γαλέτα
Πως το κάνουμε:
1.Για το ντόνερ κεμπάπ, αλέθω στο μπλέντερ το κρεμμύδι μαζί με το γάλα.
2.Βάζω τον κιμά στην λεκάνη και ζυμώνω με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
3.Απλώνω τον κιμά σε ταψί με λαδόκολλα και πιέζω ώστε να σχηματιστεί μια πολύ λεπτή στρώση απο το ντόνερ κεμπάπ.
4.Το ψήνουμε στο γκρίλ του φούρνου για 10 λεπτά περίπου στους 200 βαθμούς.
5.Βγάζουμε την λαμαρίνα απο τον φούρνο και κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια.
6.Πάνω στις Ελληνικές πίτες βάζουμε μαρούλι, ντομάτα, λάχανο, τζατζίκι ή μαγιονέζα ή γιαούρτι, το κρέας ντόνερ, άν έχουμε κανα δύο πατατούλες και τυλίγουμε με τον γνωστό τρόπο την πιτούλα μας.
Καλή Επιτυχία
Λίγα μυστικά ακόμα
Μην ξεγελαστείτε και βάλετε περισσότερο λάδι, γιατί στο φούρνο βγάζει λάδι το Ντόνερ.

Το ντόνερ στεγνώνει άν το αφήσετε έξω, για αυτό ότι περισσέψει να το τυλίξετε.

Εγώ τον ζυμώνω απο βραδύς και τον αφήνω 1 βράδυ στο ψυγείο.

Τον κιμά άν θέλετε, πέστε στον κρεοπώλη σας να τον περασει απο την μηχανή μαζί μοσχαρίσιο και αρνίσιο.

Επειδή στους περισσότερους άντρες αρέσουν τα πικάντικα, ξεχωρίστε τον κιμά και στον μισό βάλτε μπούκοβο για να είναι πιό πικάντικο.


sintagespareas.gr

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

Υλικά
10 μεγάλα πράσα
600 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
1 κ.σ. πελτέ
1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. φρυγανιά
Για τη κρούστα γιαουρτιού:
1 κεσεδάκι γιαούρτι
2 αυγά
1/2 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα πράσα (κρατάμε το άσπρο μέρος), τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα ζεματάμε για λίγα λεπτά σε νερό που βράζει. Τα στραγγίζουμε καλά. Τα κόβουμε κατά μήκος σαν βαρκούλες.
Για τον κιμά: Ροδίζουμε τον κιμά στο ελαιόλαδο γύρω γύρω. Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί για 2’-3’ και ολόκληρο το σκόρδο. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε με το κρασί. Σιγοβράζουμε να πιει τα υγρά του για 15’ και αλατοπιπερώνουμε.
Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος πασπαλίζουμε τη φρυγανιά. Αραδιάζουμε μια στρώση πράσα κοντά κοντά το ένα με το άλλο. Απλώνουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά. Καλύπτουμε σε μια στρώση με τα υπόλοιπα πράσα.
Ψήνουμε για περίπου 45’ στους 180 C μέχρι να ροδίσουν τα πράσα. Τότε χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με το γιαούρτι και το τυρί και περιχύνουμε το ταψί. Ξαναψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά η κρούστα για περίπου 15’.


Πηγή: argiro.gr

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΥΒΡΙΣΤΟΝ

Υλικά

- 400 γραμ. υβριστόν
- νερό για το βρασμό
- λίγο αλάτι
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο

για το αλμυρό:
- κεφαλοτύρι ή τυρί φέτα

για το γλυκό:
- ζάχαρη και κανέλα

Διαδικασία

Βράζουμε το νεράκι σε μια κατσαρόλα να βράσει μαζί με το αλάτι. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το υβριστόν και το περιχύνουμε με το βρασμένο νερό. Αφήνουμε το υβριστόν για 2’ περίπου να μουσκέψει και μετά το στραγγίζουμε. Σερβίρουμε σε 2 πιατάκια μια μερίδα αλμυρή και μια γλυκιά. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και περιχύνουμε με αυτό και τα 2 πιάτα. Στην αλμυρή ρίχνουμε το κεφαλοτύρι ή τη φέτα και στην γλυκιά την ζάχαρη με την κανέλα.

Πηγή: Νηστικό αρκούδι

ΚΑΤ΄ ΜΕΡΙΑ

Υλικά
για 4 κομμάτια:

- 2 κιλά αλεύρι
- 2 κουτ. σούπας μαγιά ξηρή
- ½ λίτρο ελαιόλαδο
- αλάτι

Διαδικασία

Τα κατιμέρια τα συναντάμε σε πολλές παραλλαγές και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στα Δωδεκάνησα έχουν τη μορφή στριφτής τηγανιτής τυρόπιτας με μυτζήθρα και προσφέρονται με μέλι και κανέλλα. Στη Μικρασία τα έφτιαχναν με πετιμέζι ή γλυκά και αλμυρά με ζύμη που περιλαμβάνει και κολοκύθα. Τα πιο απλά απλούστατα όπως επιτάσσει η ποντιακή γαστρονομία τα φτιάχνουμε σήμερα.

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και σιγά-σιγά προσθέτουμε το νερό και το αλάτι, μέχρι η ζύμη μας να γίνει αρκετά μαλακή για να πλάθεται εύκολα. Τη μοιράζουμε σε 4 μέρη και ανοίγουμε 4 φύλλα.

Ξεκινάμε με το πρώτο: απλώνουμε αλεύρι στο τραπέζι για να μην κολλάει το ζυμάρι και το ανοίγουμε με τον πλάστη. Το λαδώνουμε, διπλώνουμε τις δύο μεριές προς τα μέσα, τις λαδώνουμε πάλι και διπλώνουμε συνεχώς μέχρι να γίνει ορθογώνιο. Το αφήνουμε λίγο να σταθεί, το ξαναανοίγουμε με τον πλάστη και το ψήνουμε στο σατς. Παρομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα. Αν το ψήσουμε και το φύλλο μας κάνει φουσκάλες, σημαίνει μεγάλη επιτυχία!

Πηγή: Νηστικό αρκούδι

ΚΑΡΤΟΦΙ ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

Υλικά
για 4 άτομα:

- 1 λάχανο βρασμένο
- 1 κιλό πατάτες βρασμένες
- 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι πλιγούρι πλυμένο
- 1 φλιτζάνι ρύζι
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι μπούκοβο
- 1 κουταλάκι μαυροπίπερο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι ρίγανη
- 2 φλιτζάνια λάδι

Διαδικασία

Πρώτα, ζεματάμε το λάχανο στην κατσαρόλα για 20 περίπου λεπτά, ξεχωρίζουμε και παίρνουμε τα φύλλα που θα γεμίσουμε.

Αμέσως μετά ετοιμάζουμε τη γέμιση σε ένα τηγάνι. Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες και πολτοποιούμε το μείγμα με μια τρυπητή κουτάλα. Ρίχνουμε το πλιγούρι, το ρύζι, το μαϊντανό χοντροκομμένο και όλα τα μυρωδικά: αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο και ρίγανη. Ανακατεύουμε το φαγητό καλά για 2-3 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να απολοχάσ', όπως λένε και οι πόντιοι, δηλαδή να κρυώσει λιγάκι.

Τυλίγουμε τα λαχανόφυλλα με λίγη γέμιση κάθε φορά. Τα φτιάχνουμε αρκετά σφιχτά για να μην ανοίξουν στη κατσαρόλα. Αν δεν έχουμε πολύ χρόνο φωνάζουμε και τις φιλενάδες μας, για να τυλίξουμε όλοι μαζί.

Στρώνουμε στο κάτω μέρος της κατσαρόλας μερικά λαχανόφυλλα και πάνω τους ντολμάδες. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι λάδι, αλάτι, το χυμό ενός λεμονιού και συμπληρώνουμε νερό, χωρίς όμως, να τα σκεπάζει για να μην τα λαπαδιάσουμε. Τα σκεπάζουμε από πάνω με λαχανόφυλλα και για να μην χοροπηδάνε και διαλυθούν, βάζουμε στην κατσαρόλα ένα πιάτο να τα κρατάει. Οι πατατοντολμάδες θέλουν περίπου ½ ώρα βράσιμο.

Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα, στολίζοντάς τους με λίγο κόκκινο πιπέρι και τρώμε μαζί με τις φιλενάδες μας που βοήθησαν, για να τους φτιάξουμε.

Πηγή: Νηστικό αρκούδι

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΩΔΗ ΣΑΛΤΣΑ

Υλικά


4 κ.σ. ελαιόλαδο500 γραμμ. μικρές φρέσκες πατάτες με τη φλούδα2 κομμάτια ψαρονέφρι (περίπου 700 γραμμ.) κομμένο σε μενταγιόν (φέτες χοντρές)2 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος) κομμένα σε λεπτές φέτες4 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (άνηθο ή μαϊντανό) αλάτι πιπέρι

* Εκτέλεση


Πλένουμε πολύ καλά και τρίβουμε τις πατάτες (θα τις χρησιμοποιήσουμε με τη φλούδα τους). Τις βράζουμε για 20'-25' μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε στη μέση. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε και ροδίζουμε το ψαρονέφρι για περίπου 4' από κάθε πλευρά. Το βγάζουμε σε πιατέλα, το σκεπάζουμε και το διατηρούμε ζεστό.

Προσθέτουμε στο τηγάνι τα πράσα και τα καρότα και τα αφήνουμε να μαραθούν για 4'-5'.
Προσθέτουμε το κρασί. Τρίβουμε το τηγάνι (ντεγκλασάρουμε) με σπάτουλα να διαλυθούν οι στερεοποιημένοι χυμοί του κρέατος. Ξαναβάζουμε το ψαρονέφρι και τις πατάτες κομμένες στη μέση. Σκεπάζουμε το τηγάνι και βράζουμε για 15' σε μέτρια φωτιά.

Σε αυτό το στάδιο πρέπει να έχουν μείνει ελάχιστα υγρά στο τηγάνι. Προσθέτουμε τη κρέμα, το σχοινόπρασο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.



Πηγή: argiro.gr

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΣΑΝΤΟΥΪΤΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΡΟΚΑ ΚΑΙ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ

Υλικά

* 4 φέτες ψωμί της αρεσκείας μας
* 1 φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
* 150 γρ. μοτσαρέλα λευκή σε μπαλάκι, κομμένη σε φέτες
* τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι ρόκα
* 12 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
* αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, ξίδι βαλσαμικό

Μερίδες 2
Προετοιμασία 10΄ Ψήσιμο περίπου 8΄

Διαδικασία Κόβουμε το φιλέτο του κοτόπουλου σε λεπτές φέτες. Τις λαδώνουμε με 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει πολύ καλά, βάζουμε τις φέτες του κοτόπουλου και τις ροδίζουμε καλά και από τις δύο πλευρές. Μέχρι να ροδίσουν, θα έχουν μαγειρευτεί και στο εσωτερικό τους, έτσι λεπτές που είναι. Αν δεν έχουν γίνει, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν.



Μοιράζουμε σε δύο από τις φέτες του ψωμιού τα υλικά (ρόκα, κοτόπουλο, μοτσαρέλα) και κλείνουμε με τις άλλες δύο φέτες. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με λίγο λάδι (1-2 κουτ. σούπας), λίγο μπαλσάμικο (1 κουτ. γλυκού) και αλατοπίπερο. Σερβίρουμε τα σάντουιτς με τη σαλατούλα από ντοματίνια.



Πηγή: gastronomos.gr

ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Υλικά

* Για το παντεσπάνι:
* 6 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
* 1 πρέζα αλάτι
* 150 γραμμ. ζάχαρη
* 60 γραμμ. κακάο κοσκινισμένο
* Για τη γέμιση:
* 200 γραμμ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
* 250 γραμμ. τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε
* 150 γραμμ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
* Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς:
* 100 γραμμ. ζάχαρη
* 100 γραμμ. αμύγδαλα
* Κακάο και ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα


Eκτέλεση


Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να γυαλίσει το μείγμα, περίπου 7΄-8΄, σε δυνατή ταχύτητα. Κοσκινίζουμε μέσα το κακάο και με τη σπάτουλα απαλά διπλώνουμε το μείγμα για να μη χάσουμε τον όγκο. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μέτρια ταχύτητα μέχρι ν’ ασπρίσουν, για 2΄-3΄, και βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 5΄-6΄ μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Δεν παραχτυπάμε τη μαρέγκα γιατί χάνεται η υγρασία της και χωρίζει σε κομπάκια. Ρίχνουμε 2 κ.σ. μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων κι ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και με απαλές κινήσεις διπλώνουμε το μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα ρηχό ταψάκι 32x22 εκ. Στρώνουμε λαδόκολλα και φροντίζουμε να καθίσει καλά στις γωνίες. Κόβουμε τη λαδόκολλα όπου προεξέχει από τα τοιχώματα με ψαλίδι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι. Ψήνουμε στην προτελευταία σχάρα για 20΄. Δεν παραψήνουμε το παντεσπάνι γιατί θα ξεραθεί και δεν θα ρολάρει εύκολα^ θα σπάει. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Την αφήνουμε να κρυώσει. Αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι πάνω σε μια λαδόκολλα. Απαλά ξεκολλάμε το χαρτί από το ψημένο παντεσπάνι. Στη συνέχεια το αλείφουμε με τη λιωμένη σοκολάτα. Ενώνουμε σε ένα μπολ με απαλές κινήσεις το τυρί κρέμα με τη χτυπημένη κρέμα. Το απλώνουμε σε μία στρώση πάνω στη σοκολάτα προσέχοντας να αφήσουμε κενό 2 εκ. γύρω γύρω. Πασπαλίζουμε τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Με γρήγορες κινήσεις και πριν κρυώσει η σοκολάτα, με τη βοήθεια της λαδόκολλας, ρολάρουμε το γεμισμένο παντεσπάνι. Το ακουμπάμε με την ένωση προς τα κάτω σε πιατέλα. Το παγώνουμε για περίπου 40΄, ώστε να σφίξει η γέμιση και να μπορούμε να το κόψουμε. Πασπαλίζουμε όλο το ρολό με κακάο και άχνη (ριγέ).

Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς: Βάζουμε τη ζάχαρη σε τηγάνι να λιώσει. Μόλις ξανθύνει και λιώσει προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε εκτός φωτιάς και αδειάζουμε το μείγμα σε λαδόκολλα. Όταν κρυώσει, το σπάμε σε κομμάτια μικρά ή μεγάλα, ανάλογα τη χρήση.


Πηγή: argiro.gr

ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΡΟΥΤΟΝ ΤΥΡΙΟΥ

Υλικά

* 5 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλές φέτες
* 100 ml ελαιόλαδο (ή μισό-μισό με βούτυρο αγελαδινό για πιο κλασικό... γαλλικό αποτέλεσμα)
* 150 ml κόκκινο βερμούτ
* 150 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
* 1 κουτ. σούπας αλεύρι
* 1 λίτρο ζωμός κρέατος
* μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
* 4 φέτες ψωμιού της αρεσκείας μας
* 100 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
* αλάτι, πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Αν έχουμε βάλει βούτυρο, πρέπει να λιώσει και να αφρίσει. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθούν καλά και να «καραμελώσουν». Αυτό είναι είναι το βασικό μυστικό της συνταγής, οπότε χρειάζεται υπομονή (25 λεπτά περίπου) για να πάρουν τα κρεμμύδια ομοιόμορφο και ωραίο καφέ χρώμα. Μόλις συμβεί αυτό, προσθέτουμε τη 1 κουταλιά αλεύρι και ψήνουμε για 1 λεπτό ακόμη και προσθέτουμε το κρασί και το βερμούτ. Δυναμώνουμε τη φωτιά να κοχλάσει το υγρό και τότε μετριάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί η μισή ποσότητα υγρών. Προσθέτουμε το ζωμό, δυναμώνουμε να ξανακοχλάσει το υγρό, χαμηλώνουμε μόλις συμβεί αυτό και μαγειρεύουμε για άλλα 25 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.


Πηγή: gastronomos.gr

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

Υλικά

1 μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
250 γραμμ. δαμάσκηνα
250 γραμμ. κάστανα προβρασμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένη
αλάτι
φρεσκοτριμένο πιπέρι
1 κ.σ. κρύο βούτυρο
Για τη μαρινάτα
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 καρότο κομμένο στα δύο
1 δαφνόφυλλο
1 κλαδάκι θυμάρι
2 κλωνάρια μαϊντανό
2 κόκκους μπαχάρι
2 γαρίφαλα
3 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τη μαρινάτα: Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα. Σοτάρουμε για 2΄ το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 10΄. Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το κοτόπουλο στη μαρινάτα, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 νύχτα.

Στραγγίζουμε καλά το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Στραγγίζουμε και τα δαμάσκηνα.

Ζεσταίνουμε πλασοτέ κατσαρόλα. Ροδίζουμε το μπέικον για 2΄ και το πετάμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Σουρώνουμε 2 φλ. τσαγιού μαρινάτα και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα κάστανα και τα δαμάσκηνα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15΄ να μαλακώσει καλά. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα.

Δυναμώνουμε τη φωτιά να βράσει η σάλτσα και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και με σύρμα ανακατεύουμε γρήγορα τη σάλτσα, να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε 5΄ να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Περιχύνουμε το κοτόπουλο. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.

Να θυμάστε ότι: Το δέσιμο της σάλτσας με το κρύο βούτυρο είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Ως αποτέλεσμα έχουμε μια πεντανόστιμη, γυαλιστερή σάλτσα.

μερίδες 8

Χρόνος Μαγειρέματος 75 λεπτά


Πηγή: argiro.gr

ΜΑΚΑΡΟΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Υλικά

250 γραμμ. φαρφάλες
2 καρότα κομμένα σε κυβάκια
1 φλ. τσαγιού καλαμπόκι κατεψυγμένο
150 γραμμ. μπρόκολο ωμό χωρισμένο σε φουντίτσες
3 αυγά βρασμένα και κομμένα στα τέσσερα
10 ελιές
1 κ.σ. άνηθο
2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3/4 φλ. τσαγιού μαγιονέζα
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. ξίδι από κρασί

Εκτέλεση

1. Αφήνουμε το καλαμπόκι 15΄ να ξεπαγώσει. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε κάτω από τη βρύση που τρέχει. Αφήνουμε να στραγγίσουν και, ενώ είναι μέσα στο σουρωτήρι, τα περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε.

2. Βάζουμε τις φαρφάλες σε σαλατιέρα και προσθέτουμε το καλαμπόκι, τα καρότα, το μπρόκολο, τα αυγά, τις ελιές, τον άνηθο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σε μπολ αναμειγνύουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα και το ξίδι. Τα χτυπάμε με πιρούνι και περιχύνουμε τη μακαρονοσαλάτα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε τη σαλάτα κρύα.

μερίδες 6

Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά


Πηγή: argiro.gr

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

KOYΡΚΟΤΟ

Υλικά:

2 φλιτζάνια τραχανά γλυκό (σπασμένο σιτάρι)
2½ φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
1 κουτ. σούπας βούτυρο πρόβειο
3 αβγά
300 γρ. φέτα σκληρή κομμένη σε κύβους
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
πιπέρι

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το νερό και τον τραχανά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Λίγο πριν από το τέλος, προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε τα αβγά και το τυρί, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί που έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Πασπαλίζουμε με πιπέρι, κόβουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: Έθνος

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ ΜΕ ΨΕΥΤΟΣΦΟΛΙΑΤΑ

Υλικά

* 500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 1 κ.σ. ξίδι
* 3 κ.σ. σπόρελαιο
* 1½ κ.γλ. αλάτι
* χλιαρό νερό περίπου 1 φλ. τσαγιού
* αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
* φυτικό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για το άλειμμα (όχι λιωμένο)
* Για τη γέμιση:
* 300 γραμμ. φέτα σε τρίμματα
* 2 αυγά
* μπόλικο πιπέρι


* Εκτέλεση


Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το λάδι, το ξίδι και το αλάτι. Λίγο λίγο και ζυμώνοντας προσθέτουμε νερό. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι εύπλαστη και μαλακή και δεν κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε σκεπασμένη για 30΄ να ξεκουραστεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε εννέα κομμάτια όμοια. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο μεγέθους μικρού πιάτου. Αφού τα ανοίξουμε όλα, τα αλείφουμε με πινέλο με τρία φύλλα μαζί. Το πάνω φύλλο σε κάθε τριάδα δεν το αλείφουμε. Έχουμε σχηματίσει μέχρι τώρα τρεις τριάδες φύλλων. Τις βάζουμε σε δίσκο, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 20΄ να παγώσει το φυτικό βούτυρο ενδιάμεσα και να κάνει στρώσεις.

Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, και πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε με τις τρεις στοιβαγμένες τριάδες τρία μεγάλα φύλλα. Τα αφήνουμε για 10΄ στον πάγκο ελαφρά να τραβήξουν την υγρασία τους.
Ενώνουμε τα υλικά της γέμισης σε μπολ και τα ανακατεύουμε καλά. Χωρίζουμε κάθε φύλλο σε τρεις λωρίδες μακρόστενες. Κατά μήκος κάθε λωρίδας βάζουμε από λίγη γέμιση. Κλείνουμε σε ρολό τη λωρίδα και τη στρίβουμε σε σαλίγκαρο.
Όταν τελειώσουμε με όλα τα στριφτάρια -9 βγαίνουν- τα αραδειάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα. Τα λαδώνουμε καλά γύρω γύρω και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για 45΄-50΄ μέχρι να ροδίσουν καλά.



Πηγή: argiro.gr

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΜΙΝΙ ΟΡΕΚΤΙΚΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΣΤΟ

Υλικά:

* 1 φλιτζάνι νερό
* ½ φλιτζάνι βούτυρο
* 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* ½ κ.γ αλάτι
* 4 αυγά
* 2 κ.σ. πέστο βασιλικού
* 3/4 του φλιτζανιού ντομάτες κομμένες σε κυβάκια (χωρίς τους σπόρους)
* 2 κ.σ. τριμμένη μοτσαρέλα
* Γιαούρτι και λεμονόχορτο για το σερβίρισμα

Eκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ανακάτεψε το νερό με το βούτρο και το αλάτι και ανακάτεψε καλά μέχρι να κοχλάσει το μείγμα σου

Κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε όλο το αλεύρι ανακατεύοντας έντονα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρεις μια ομοιόμορφη ζύμη που ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας

Άφησε τη ζύμη να κρυώσει καλά και βάλε την σε μίξερ για να προσθέσεις και τα αυγά ένα, ένα

Βάλε τη ζύμη σε ένα κορνέ και άπλωσε σε 10 βουτυρωμένα φορμάκια muffin
Σε ένα μέτριο μπολ ανακάτεψε το πέστο, την ντομάτα και τη μποτσαρέλα

Μοίρασε τη ζύμη στα 10 φορμάκια και πίεσε λίγο με τα χέρια προς τα κάτω. Τούμπαρε το φορμάκι και βγάλε τα cups (μόνο τη ζύμη) σε λαδόκολλα σε ρηχό ταψάκι

Βάλε από 2 κ.γ. μείγμα πέστο ντομάτας και πίεσε πάλι να βυθιστεί η γέμιση ελαφρά στη ζύμη

Πρόσθεσε λίγη τριμμένη παρμεζάνα σε κάθε ένα από αυτά και βάλε στο φούρνο στους 200oC

Ψήσε για 8-10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα οι άκρες της ζύμης

Σέρβιρε με μια κουταλιά γιαούρτι και δύο "ξυλάκια" λεμονόχορτο



Πηγή: tlife.gr

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΛΕΜΟΝΑΤΑ

Υλικά:

* 1/2 κιλό κιμάς από μπούτι γαλοπούλας ή κοτόπουλου
* 2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
* 1 μικρή μελιτζάνα φλάσκα καθαρισμένη από τη φλούδα και τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού
* 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
* 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
* 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
* 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
* 2 κουτ. σούπας γαλέτα
* 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
* 2 κουτ. σούπας άνηθος ή μαϊντανός, ψιλοκομμένος
* ελάχιστο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
* χυμός από 1 λεμόνι κατά προτίμηση βιολογικό
* αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά, τα καρότα, τη μελιτζάνα καλά στυμμένη, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, τη 1 κουτ. σούπας λάδι, τη γαλέτα, την παρμεζάνα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ζυμώνουμε το μείγμα για να αναμειχθούν τα υλικά. Βάζουμε το μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη για περίπου 10 λεπτά στην κατάψυξη, ώστε να σφίξει το μείγμα. Στη συνέχεια, δοκιμάζουμε αν ο κιμάς πλάθεται. Αν το μείγμα είναι πολύ υδαρές προσθέτουμε λίγη γαλέτα επιπλέον και ζυμώνουμε να αναμειχθεί καλά. Πλάθουμε τον κιμά σε μεγάλα μπιφτέκια.



Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε τα μπιφτέκια και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν ροδίσουν καλά από τη μία πλευρά τα γυρίζουμε με μια σπάτουλα από την άλλη, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του, αν έχει, αλλιώς με το καπάκι από μια κατσαρόλα. Αφήνουμε τα μπιφτέκια για 5-7 λεπτά να ψηθούν και να γίνουν. Αποσύρουμε. Αν το τηγάνι δεν χωράει όλα τα μπιφτέκια μονομιάς, κάνουμε τη διαδικασία σε δύο δόσεις.



Πηγή: gastronomos.gr

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

Υλικά

* 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
* 6 πράσα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα (το άσπρο μέρος μόνο)
* 6 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
* 4 φλιτζάνια ζωμός κότας ή λαχανικών ή νερό
* 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή λίγο ξερό (1/2 κ.γλ.)
* 2 φλιτζάνια γάλα φρέσκο
* 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
* 4 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
* αλάτι
* φρεσκοτριμμένο πιπέρι


* Εκτέλεση

1. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα σε μέτρια φωτιά για 5΄-6΄, να γίνουν διάφανα. Κρατάμε 2 κ.σ. πράσα για να γαρνίρουμε τα πιάτα στο τέλος.
2. Προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες, το ζωμό ή το νερό και το γάλα. Αφήνουμε τη σούπα να πάρει βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν τα λαχανικά για 25΄-30΄.
3. Τα τελευταία 5΄ αρωματίζουμε με το θυμάρι. Αφήνουμε να κρυώσει η σούπα για 10΄. Αφαιρούμε το θυμάρι (αν είναι φρέσκο) και πολτοποιούμε τα λαχανικά στο μίξερ.
4. Ξαναβάζουμε τη σούπα στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Εάν σε αυτό το σημείο η βελουτέ μάς φαίνεται πολύ παχιά μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο ζωμό ή με ζεστό γάλα.
5. Μοιράζουμε σε μπολ ή βαθιά πιάτα και προσθέτουμε από μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι σε κάθε μερίδα. Γαρνίρουμε με λίγα από τα σοταρισμένα πράσα που κρατήσαμε στην άκρη και τρίβουμε έξτρα πιπέρι.



Πηγή: argiro.gr

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

Υλικά

* 1 λάχανο αφράτο και ελαφρύ
* Για τη γέμιση:
* 500 γραμμ. κιμά ανάμικτο (αρνί και χοιρινό ή μοσχάρι και χοιρινό)
* 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
* 2 - 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
* 2 καρότα τριμμένα
* 1/2 ματσάκι άνηθο
* 1/2 ματσάκι μαϊντανό
* 1 φλ. τσαγιού ρύζι για γεμιστά
* 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
* 1/2 φλ. τσαγιού νερό
* αλάτι
* φρεσκοτριμμένο πιπέρι
* Για το αυγολέμονο:
* 2 κρόκους αυγών
* 2 λεμόνια


* Εκτέλεση

1. Αφαιρούμε το κοτσάνι του λάχανου, αφού πρώτα το χαράξουμε με μαχαίρι. Στη συνέχεια, το βυθίζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βράζουμε για 10-15΄ να μαλακώσει ελαφρά.

2. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς. Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά.

3. Στρώνουμε στη βάση μιας πλασοτέ κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετούμε επάνω τούς ντολμάδες στη σειρά τον έναν κοντά στον άλλον και σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.

4. Περιχύνουμε τους ντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει, προσθέτουμε το 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε το φαγητό. Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45΄.

5. Χτυπάμε 2 κρόκους με το χυμό 2 λεμονιών και παίρνοντας λίγο ζωμό αραιώνουμε το αυγολέμονο. Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού. Για πιο παχύρρευστη σάλτσα, προσθέτουμε στο αυγολέμονο μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ.


Πηγή: argiro.gr

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Υλικά

* 12 φύλλα λαζάνια
* 3 χρωματιστές πιπεριές (όχι πράσινες)
* 2 μελιτζάνες
* 2 κολοκυθάκια
* 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
* 2½ φλ. τσαγιού κασέρι (ή ρεγκάτο ή γραβιέρα)
* 1/2 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
* Για την κρέμα:
* 3 κ.σ. βούτυρο
* 1/2 πράσο ψιλοκομμένο
* 3 κ.σ. αλεύρι (γεμάτες)
* 750 ml φρέσκο γάλα χλιαρό
* 1/2 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
* Αλάτι
* Για τη σάλτσα ντομάτας:
* 1 κιλό ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες
* 1 σκελίδα σκόρδο
* ¼ φλ. ελαιόλαδο
* Aλάτι
* Πιπέρι
* 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος


* Εκτέλεση



Για τα λαχανικά: Κόβουμε σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τα κολοκύθια. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Τα ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200οC στις αντιστάσεις για 15΄.

Για τη σάλτσα ντομάτας: Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα ντομάτας σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 10΄.

Για την κρέμα: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα. Σε χαμηλή φωτιά προσθέτουμε και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο πράσο για 5΄, να μαραθεί. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Το αφήνουμε να ψηθεί για 2΄. Λίγο λίγο προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και ανακατεύοντας αφήνουμε την κρέμα να δέσει για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι. Αλατοπιπερώνουμε.

Σε μεγάλο πυράντοχο σκεύος στρώνουμε μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Απλώνουμε μία στρώση λαζάνια. Προσθέτουμε μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Κάνουμε μία στρώση με το 1/3 των λαχανικών. Αναμειγνύουμε τη γραβιέρα και το κεφαλοτύρι και πασπαλίζουμε με το 1/3 αυτών. Κάνουμε δεύτερη στρώση λαζάνια. Καλύπτουμε με μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Στρώνουμε μία στρώση λαχανικών και τα μισά τριμμένα τυριά. Κάνουμε τρίτη στρώση λαζάνια. Ρίχνουμε την υπόλοιπη ντομάτα, τα υπόλοιπα λαχανικά και τυριά. Τέλος, καλύπτουμε με την κρέμα.

Ψήνουμε το παστίτσιο για περίπου 35΄-40΄, να ροδίσει ελαφρά, στους 200οC.



Πηγή: argiro.gr

ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Υλικά

* Για τη σφολιάτα:
* 280 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 1 κ.σ. ζάχαρη
* 2 κ.σ. μαργαρίνη
* 1 κ.γλ. ξερή μαγιά
* 150 ml χλιαρό γάλα (περίπου)
* 1/2 κ.γλ. αλάτι
* 100 γραμμ. βούτυρο
* 1 αυγό
* Για τη γέμιση:
* 100 γραμμ. σοκολάτα υγείας κομμένη σε κομμάτια

* Εκτέλεση


Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και ψιχουλιάζουμε το μείγμα με τα δάχτυλα, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε τη μαγιά. Κάνουμε μια λακκούβα. Διαλύουμε το αλάτι στο γάλα και λίγο λίγο το ρίχνουμε στα υλικά ζυμώνοντας μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Ζυμώνουμε για λίγα λεπτά πάνω στον πάγκο. Αν χρειάζεται, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Αν είναι κοντά σε ζεστό σημείο θέλει περίπου 1 ώρα.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο. Την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο με πλάστη, περίπου 40x15 εκ. Ακουμπάμε το βούτυρο στη μέση του φύλλου. Διπλώνουμε τη ζύμη γύρω από το βούτυρο ώστε να το καλύψουμε καλά και πατάμε με τον πλάστη για να πάρει το σχήμα που είχε πριν (40x15). Τη διπλώνουμε στα τρία και την καλύπτουμε με μεμβράνη. Την παγώνουμε για 15΄. Την ανοίγουμε πάλι σε φύλλο με τον πλάστη και γυρνώντας γωνία, τη διπλώνουμε ξανά στα τρία. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία δύο φορές, ξεκουράζοντας τη σφολιάτα για 15΄-20΄ στο ψυγείο κάθε φορά που τη διπλώνουμε. Αφού ξεκουράσουμε τη σφολιάτα μετά τα διπλώματά της, την ανοίγουμε σε φύλλο με τον πλάστη περίπου 30x20 εκ.

Κόβουμε κατά μήκος το φύλλο σε 2 λωρίδες και κάθε λωρίδα σε 6 κομμάτια. Σύνολο θα έχουμε 12 κομμάτια ζύμης. Τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό. Πάνω σε κάθε κομμάτι φύλλο ακουμπάμε ένα κομμάτι μακρόστενο σοκολάτα. Διπλώνουμε το φύλλο και κλείνουμε μέσα τη σοκολάτα. Ακουμπάμε το κρουασάν με την ένωση προς τα κάτω και πατάμε τις άκρες ώστε να φυλακίσουμε τη σοκολάτα μέσα. Αραδιάζουμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα. Καλύπτουμε τα κρουασάν με μεμβράνη ή πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30΄, να φουσκώσουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 200οC. Αλείφουμε τα μίνι κρουασάν με το χτυπημένο αυγό. Ψήνουμε για περίπου 15΄ μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν καλά.


Πηγή: argiro.gr

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Υλικά

* Για το παντεσπάνι:
* 6 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
* 1 πρέζα αλάτι
* 150 γραμμ. ζάχαρη
* 60 γραμμ. κακάο κοσκινισμένο
* Για τη γέμιση:
* 200 γραμμ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
* 250 γραμμ. τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε
* 150 γραμμ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
* Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς:
* 100 γραμμ. ζάχαρη
* 100 γραμμ. αμύγδαλα
* Κακάο και ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

* Εκτέλεση


Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να γυαλίσει το μείγμα, περίπου 7΄-8΄, σε δυνατή ταχύτητα. Κοσκινίζουμε μέσα το κακάο και με τη σπάτουλα απαλά διπλώνουμε το μείγμα για να μη χάσουμε τον όγκο. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μέτρια ταχύτητα μέχρι ν’ ασπρίσουν, για 2΄-3΄, και βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 5΄-6΄ μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Δεν παραχτυπάμε τη μαρέγκα γιατί χάνεται η υγρασία της και χωρίζει σε κομπάκια. Ρίχνουμε 2 κ.σ. μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων κι ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και με απαλές κινήσεις διπλώνουμε το μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα ρηχό ταψάκι 32x22 εκ. Στρώνουμε λαδόκολλα και φροντίζουμε να καθίσει καλά στις γωνίες. Κόβουμε τη λαδόκολλα όπου προεξέχει από τα τοιχώματα με ψαλίδι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι. Ψήνουμε στην προτελευταία σχάρα για 20΄. Δεν παραψήνουμε το παντεσπάνι γιατί θα ξεραθεί και δεν θα ρολάρει εύκολα^ θα σπάει. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Την αφήνουμε να κρυώσει. Αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι πάνω σε μια λαδόκολλα. Απαλά ξεκολλάμε το χαρτί από το ψημένο παντεσπάνι. Στη συνέχεια το αλείφουμε με τη λιωμένη σοκολάτα. Ενώνουμε σε ένα μπολ με απαλές κινήσεις το τυρί κρέμα με τη χτυπημένη κρέμα. Το απλώνουμε σε μία στρώση πάνω στη σοκολάτα προσέχοντας να αφήσουμε κενό 2 εκ. γύρω γύρω. Πασπαλίζουμε τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Με γρήγορες κινήσεις και πριν κρυώσει η σοκολάτα, με τη βοήθεια της λαδόκολλας, ρολάρουμε το γεμισμένο παντεσπάνι. Το ακουμπάμε με την ένωση προς τα κάτω σε πιατέλα. Το παγώνουμε για περίπου 40΄, ώστε να σφίξει η γέμιση και να μπορούμε να το κόψουμε. Πασπαλίζουμε όλο το ρολό με κακάο και άχνη (ριγέ).

Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς: Βάζουμε τη ζάχαρη σε τηγάνι να λιώσει. Μόλις ξανθύνει και λιώσει προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε εκτός φωτιάς και αδειάζουμε το μείγμα σε λαδόκολλα. Όταν κρυώσει, το σπάμε σε κομμάτια μικρά ή μεγάλα, ανάλογα τη χρήση.



Πηγή: argiro.gr

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ



300 γρ βούτυρο φρέσκο
350 γρ σιμιγδάλι χοντρό
100 γρ αμύγδαλα καθαρισμένα
450 γρ ζάχαρη άχνη
600 ml γάλα
180 ml κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα , τα κόβουμε στη μέση και τα καβουρδίζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο βούτυρο.Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε γρήγορα, μέχρι να πάρουν ένα ρόδινο χρώμα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλάΠροσθέτουμε το γάλα και τέλος την κρέμα γάλακτος.Αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά περίπου .
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με το καπάκι και την αφήνουμε σε αυτή τη θέση για μισή ώρα περίπου.
Σερβίρουμε το χαλβά ζεστό.

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ




Υλικά

1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κιλό κρέας χοιρινό κομμένο σε κομμάτια (σπάλα ή λαιμό)
1 κ.σ. γαρίφαλα
1 φλ. μαυροδάφνη
1 κομμάτι κανέλα ξύλο
7 μικρά κρεμμυδάκια
αλάτι
1 κιλό κυδώνια
1κ.σ. ζάχαρη ή μέλι (όχι καλά γεμάτη)

Ζεσταίνετε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή σε ρηχή κατσαρόλα και σοτάρετε το χοιρινό, μέχρι να ροδίσει από όλες τις μεριές. Τραβήξτε το με μια τρυπητή κουτάλα.
Τρυπήστε με τα γαρίφαλα τα κρεμμυδάκια και ρίξτε τα στο ίδιο λάδι.
Βάλτε ξανά το κρέας στο τηγάνι και σβήτε το με τη μαυροδάφνη.
Προσθέτετε την κανέλα και το αλάτι. Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 5' και μετά προσθέτετε ένα φλυτζάνι νερό.
Σιγοβράζετε το φαγητό σκεπασμένο για 30-40 λεπτά, μέχρι να μισοβράσει το κρεάς με τα κρεμμυδάκια. Αν η σάλτσα είναι λίγη, προσθέστε λίγο ακόμα νερό.
Καθαρίζετε τα κυδώνια και τα κόβετε στα τέσσερα. Βγάζετε τα σπόρια και τις σκληρές ίνες από το κέντρο και κόβετε κάθε κομμάτι στη μέση κατά μήκος. Σοτάρετε τα κυδώνια στο υπολοιπο λάδι, μέχρι αν ροδίσουν από ολες τις πλευρές.
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 180°. Μεταφέρετε το κρέας, τα κυδώνια και τα κρεμμυδάκια σε πυρέξ ή πήλινο σκεύος. Πασπαλίζετε τα κυδώνια με τη μισή ζάχαρη. Αδειάζετε από πάνω τη σάλτσα και πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη.
Σκεπάζετε με το καπάκι του σκεύους ή με το αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 30-40', μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια και να καραμελώσουν από πάνω.

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΑΡΑΚΑ

Υλικά

500 γρ. Αρακάς

1 κιλό μοσχαράκι γάλακτος, κομμένο σε μερίδες

300 γρ. Κρεμμυδάκια Στρογγυλά

500 γρ. Ντομάτα Ψιλοκομμένη

2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας Σκόρδο Ψιλοκομμένο

½ φλιτζανιού Άνηθος Ψιλοκομμένος

λίγη ζάχαρη

λίγο αλάτι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

1. Πλένετε και στραγγίζετε το κρέας. Ζεσταίνετε το λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Κατόπιν προσθέτετε το κρέας και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 10΄. 2. Προσθέτετε την ντομάτα, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να βράσει για 30΄.

Τέλος, ρίχνετε τον αρακά, τον άνηθο, τη ζάχαρη και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας και ο αρακάς. Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι.

μερίδες 6

Πηγή: argiro.gr

ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΣΑΛΑΤΑ

Υλικά

500 γραμμ. μαυρομάτικα φασόλια

1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο

1/4 φλιτζ. ξίδι από κρασί

2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους, ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες (δαχτυλίδια)

2 πιπεριές Φλωρίνης στο λάδι τους (έτοιμες) ψιλοκομμένες

3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Βάζουμε τα φασόλια σε κρύο νερό, να βράσουν για 5΄. Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό. Τα βράζουμε με καθαρό νερό για άλλα 20΄. Αλατίζουμε την ώρα που βράζουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα.

2. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα δαχτυλίδια κρεμμυδιού.

3. Χτυπάμε το λαδόξιδο με μπόλικο αλατοπίπερο, να γίνει κρέμα. Περιχύνουμε και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με μπόλικο μαϊντανό.

4. Ανακατεύουμε 2-3 φορές τη σαλάτα, να μαριναριστούν καλά τα υλικά πριν τη σερβίρουμε.

μερίδες 5

Πηγή: argiro.gr

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΜΟΥΣ ΜΑΥΡΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΡΟΥΜΙ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

Yλικά
1/4 φλιτζανιού γάλα
200 γρ. σοκολάτα μαύρη τεμαχισμένη σε μικρά κομματάκια
3 κρόκους αβγών
3 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
2 σφηνάκια ρούμι μαύρο
3 φύλλα ζελατίνη
150 γρ. φουντούκια ψημένα και χοντροκομμένα

Eκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα με το γάλα σε μπεν μαρί. Χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους των αβγών μαζί με το μέλι και το ρούμι μέχρι να γίνει αφράτο το μείγμα. Μουσκεύουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό και μόλις μαλακώσει, τη ρίχνουμε στο μείγμα με τους κρόκους των αβγών και προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα. Χτυπάμε σε άλλο μπολ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει ελαφριά σαντιγί. Ρίχνουμε τη σαντιγί στο μείγμα αβγών και σοκολάτας, ανακατεύουμε απαλά τη μους και προσθέτουμε τα μισά φουντούκια. Στη συνέχεια, στρώνουμε μια στενόμακρη φόρμα για κέικ με μεμβράνη και τη γεμίζουμε με τη μους. Βάζουμε τη μους στο ψυγείο για 8 ώρες τουλάχιστον να σφίξει. Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα, αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε σε φέτες. Γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα φουντούκια και σερβίρουμε.

Tip: Μπορούμε, αν θέλουμε, να αντικαταστήσουμε τα φουντούκια με καρύδια, αμύγδαλα, σταφίδες ή άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας. Αν δεν έχουμε ρούμι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κονιάκ.

Πηγή: Έθνος

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ , ΜΥΖΗΘΡΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

Υλικά

* 1½ φλιτζ. τσαγιού φακές χοντρές, ξεπλυμένες στο σουρωτήρι
* 2 φύλλα δάφνης
* 2-3 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
* 150 γρ. μυζήθρα ή μανούρι, κομματιασμένο με το πιρούνι
* 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα ή 1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
* 3/4 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα, χοντροκοπανισμένη
* 1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
* τα φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα ή 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
* αλάτι

Βινεγκρέτ

* 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
* 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
* 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη (ή όσο σκόρδο μας αρέσει)
* 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη (προαιρετικά)
* 1 κουτ. γλυκού κοκκινοπίπερο
* αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα με τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου και τα δαφνόφυλλα, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν. Πρέπει να κρατάνε κάπως στο δόντι. Τις σουρώνουμε, πετάμε το σκόρδο και τα δαφνόφυλλα, τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τις βάζουμε σε μια σαλατιέρα, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια (ή το κρεμμύδι), την καρυδόψιχα, τα μυρωδικά και αλάτι και ανακατεύουμε.

Βινεγκρέτ: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι μέχρι να προκύψει μια παχύρρευστη σάλτσα. Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε, γαρνίρουμε με το τυρί και σερβίρουμε αμέσως.



Πηγή: gasronomos.gr

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΚΟΚΤΕΪΛ

Ως καλοί οικοδεσπότες φροντίζουμε το κέφι να… ρέει άφθονο, σερβίροντας απλά κοκτέιλ που θα φτιάξουμε μόνοι μας.



Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να φτιάξουμε ένα επιτυχημένο κοκτέιλ, ούτε μεζούρες, σέικερ και άλλα εργαλεία. Αρκεί να έχουμε συνταγές μετρημένες και σωστές. Εμείς ρωτήσαμε φίλους και ειδικούς, δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε πέντε από τα πιο εύκολα κοκτέιλ που θα πιείτε ποτέ, με ποτά που οι περισσότεροι έχουν στο σπίτι τους ή μπορούν εύκολα να βρουν ακόμη και στο σούπερ μάρκετ. Καθεμία συνταγή είναι υπολογισμένη για 1 ποτήρι, οπότε εσείς μπορείτε να αυξήσετε τη δόσολογία ανάλογα με τον αριθμό των καλεσμένων σας. Το είδος του ποτηριού προσδιορίζεται σε κάθε συνταγή.



Αpple champagne

Γεμίζουμε ένα μακρόστενο ποτήρι της σαμπάνιας κατά το 1/4 με λικέρ μήλο, απογεμίζουμε με σαμπάνια και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και φετάκια από πράσινο μήλο, με τη φλούδα τους (προηγουμένως, έχουμε φροντίσει να τα πλύνουμε πολύ καλά). Ο αξεπέραστος συνδυασμός μήλου-κανέλας είναι ήδη δοκιμασμένος σε γλυκά όπως η μηλόπιτα.



Μαστίχα lemon drop

Γεμίζουμε ένα ποτήρι του νερού ή ένα μακρόστενο ποτήρι της σαμπάνιας κατά το 1/3 με λικέρ μαστίχα, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού και απογεμίζουμε το ποτήρι με σόδα ή ανθρακούχο νερό. Είναι δροσερό, με απαλή γεύση και θα αρέσει και στις κυριές που δεν έχουν συνηθίσει σε σκληρά ποτά.



Kir Royal

Γεμίζουμε ένα μακρόστενο ποτήρι της σαμπάνιας κατά το 1/4 με λικέρ Crème de cassis (λικέρ φραγκοστάφυλο που βρίσκουμε σε κάβες και μεγάλα σούπερ μάρκετ). Απογεμίζουμε το ποτήρι με σαμπάνια ή άλλο αφρώδες ξηρό κρασί. Το αποτέλεσμα μοιάζει με ροζέ σαμπάνια. Είναι ελαφρύ, γλυκόπιοτο και έχει βάση το κρασί που αρέσει στους περισσότερους.



Πηγή: gastronomos.gr

Μαριναρισμένο κοτόπουλο με κάστανα και δαμάσκηνα

Υλικά

* 1 μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
* 250 γραμμ. δαμάσκηνα
* 250 γραμμ. κάστανα προβρασμένα
* 3 κ.σ. ελαιόλαδο
* 1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένη
* αλάτι
* φρεσκοτριμένο πιπέρι
* 1 κ.σ. κρύο βούτυρο
* Για τη μαρινάτα
* 1 σκελίδα σκόρδο
* 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
* 1 καρότο κομμένο στα δύο
* 1 δαφνόφυλλο
* 1 κλαδάκι θυμάρι
* 2 κλωνάρια μαϊντανό
* 2 κόκκους μπαχάρι
* 2 γαρίφαλα
* 3 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
* 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
* 2 κ.σ. ελαιόλαδο


* Εκτέλεση


Για τη μαρινάτα: Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα. Σοτάρουμε για 2΄ το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 10΄. Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το κοτόπουλο στη μαρινάτα, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 νύχτα.

Στραγγίζουμε καλά το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Στραγγίζουμε και τα δαμάσκηνα.

Ζεσταίνουμε πλασοτέ κατσαρόλα. Ροδίζουμε το μπέικον για 2΄ και το πετάμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Σουρώνουμε 2 φλ. τσαγιού μαρινάτα και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα κάστανα και τα δαμάσκηνα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15΄ να μαλακώσει καλά. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα.


Δυναμώνουμε τη φωτιά να βράσει η σάλτσα και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και με σύρμα ανακατεύουμε γρήγορα τη σάλτσα, να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε 5΄ να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Περιχύνουμε το κοτόπουλο. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.


Να θυμάστε ότι: Το δέσιμο της σάλτσας με το κρύο βούτυρο είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Ως αποτέλεσμα έχουμε μια πεντανόστιμη, γυαλιστερή σάλτσα.


Πηγή: argiro.gr