Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΓΛΥΚΟ ΑΠΟ ΑΝΘΟΣ ΝΕΡΑΤΖΙΑΣ

Να πώς το φτιάχνουμε :
Μαζεύουμε τα άνθη (ανοιχτά και μπουμπούκια) και τα πλένουμε καλά αλλά απαλά να μη τα διαλύσουμε. Αφαιρούμε τα πέταλα και τα βάζουμε σε λεκάνη να πλυθούν ακόμα μια φορά. Αν σας δυσκολεύει το άνοιγμα των μπουμπουκιών γίνεται εύκολα να τρίψουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας τις κορφούλες τους.

Ανθη νερατζιάς όπως τα μαζεύουμε 
Καθαρισμένα τα πέταλα των λουλουδιών
Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε τα πέταλα των λουλουδιών τα βράζουμε μόνο με νεράκι μέχρι να μαλακώσουν αρκετά ρίχνοντας στο νερό που βράζουν το χυμό ενός λεμονιού για να παραμείνουν λευκά και να κρατήσουν το άρωμά τους. Εν συνεχεία χύνουμε αυτό το νερό και τα βάζουμε σε έναν βαθύ δίσκο με κρύο νερό και χυμό ενός λεμονιού να σταθούν για 1-1,5 ώρα όπως δείχνει η εικόνα.
Αυτό το κάνουμε για να ξεπικρίσουν γιατί σε αυτή τη φάση είναι αρκετά πικρά.
Χύνουμε και αυτό το νερό και τα βάζουμε σε σουρωτήρι κάτω από τη βρύση και τα ξεπλένουμε καλά προσέχοντας να μην τα λιώσουμε. 


Αφού ξεπλυθούν καλά είναι έτοιμα πλέον για να γίνουν γλυκό. 
Υπολογίζουμε 1 ποτήρι ζάχαρη για κάθε ποτήρι άνθος και πρέπει να προσέξουμε αυτή την αναλογία για να μη μας πικρίζει.
Αν κάνουμε το γλυκό με φρουκτόζη ή στέβια, δεν ξέρω την αναλογία γιατί έχουν κάποια διαφορά στη γλυκύτητα.
Βάζουμε στην κατσαρόλα νερό σε ποσότητα ίση με το μισό άνθος (4 ποτήρια άνθος - 2 ποτήρια νερό) και ρίχνουμε μέσα τα άνθη και τη ζάχαρη. Εγώ έβαλα 3 ποτήρια άνθος, 3 ποτήρια ζάχαρη και 1,5 ποτήρι νερό (και λίγο παραπάνω να έχει μπόλικο σιροπάκι). 
Τα βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι και  λίγο πριν τα κατεβάσουμε ρίχνουμε μέσα μισό ποτηράκι χυμό λεμονιού και είναι έτοιμο.
Το βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο όπως όλα τα γλυκά κουταλιού. 
Για ξέρετε ότι έχει πετύχει το γλυκάκι σας πρέπει να είναι πολύ αρωματικό και η γεύση του να είναι  γλυκόπικρη, όμοια με το κλασσικό γλυκό νεράτζι !!!




Τέλος...μην παραλείψετε ....

Κρατείστε μερικά αρωματικά πέταλα σε ένα δισκάκι στο σαλόνι να μοσχομυρίζει το σπίτι 


απο το blog της Κασσιανης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου