Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΛΑΧΑΝΟ ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΤΟΝΟΥ - (ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)




ΥΛΙΚΑ:
1 μεγάλο λάχανο ή 2 μέτρια (μαλακό)
1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
250 γρ. τόνο κονσέρβα
5 ξερά κρεμμύδια περασμένα στον τρίφτη
200 γρ. ελαιόλαδο
6 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
5 φύλλα δυόσμος ψιλοκομμένα
Αλάτι πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ:
1 λίτρο γάλα ή ο ζωμός από τους ντολμάδες(χλιαρά)
1 κουτ. σούπας αλεύρι
2 κουτ. σούπας μαργαρίνη
4 αυγά
Χυμό από 1 1/2-2 λεμόνια.(Δοκιμάζουμε πόσο ξινό το θέλουμε)
Αλάτι-

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε νερό. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου. Μπήγουμε ένα μαχαίρι δίπλα από το κοτσάνι και το φέρουμε λοξά γύρω, γύρω ώστε να αφαιρεθεί το κοτσάνι βαθιά. Όταν βράσει το νερό, ρίχνουμε το λάχανο με την τρύπα προς τα κάτω. Όταν μαραθεί, το τοποθετούμε σε ένα ταψί με την τρύπα προς τα πάνω και ανοίγουμε τα φύλλα. Αφαιρούμε τα χοντρά μέρη και τα διαιρούμε στα δύο.
ΓΕΜΙΣΗ: Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι, άνηθο, μαϊντανό σκόρδο ψιλοκομμένο δυόσμο, πιπέρι και τον τόνο λιωμένο. Ανακατεύουμε έως ότου πιεί το ρύζι όλα τα υγρά του τόνου και το λάδι. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Σε κάθε κομμάτι λάχανου που έχουμε κόψει, βάζουμε στην άκρη στο κάτω μέρος μια κουταλιά γέμιση. την τυλίγουμε καλά να κλείσει από όλες τις πλευρές και τοποθετούμε τους ντολμάδες σε ανοιχτή χύτρα σε δύο στρώσεις. Από κάτω στρώνουμε λαχανόφυλλα, το ίδιο και από πάνω. Ρίχνουμε νερό ζεματιστό, τόσο όσο να τα καλύψει λίγο και αλάτι χοντρό. Σκεπάζουμε με ένα μεγάλο πιάτο. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 40' περίπου.
ΣΑΛΤΣΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ:
Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε ασπράδια από κρόκους. Χτυπάμε με ένα σύρμα τα ασπράδια καλά να αφρίσουν. Προσθέτουμε και τους κρόκους και τα χτυπάμε μαζί. Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού
Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύομε έως ότου ροδίσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα λίγο ,λίγο ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Βάζουμε πάλι σε σιγανή φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αλατίζουμε. Κατόπιν με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγη, λίγη μέσα στα αυγά που εξακολουθούμε να τα χτυπάμε. Την τοποθετούμε σε σιγανή φωτιά για λίγο ακόμα και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε λίγο πριν πάρει βράση.
Αφαιρούμε τα λαχανόφυλλα που σκέπαζαν τους ντολμάδες, σερβίρουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Τρώγονται ζεστοί.

Αν το θέλουμε άκρως νηστίσιμο, κάνουμε τη σάλτσα νηστίσιμη με το ζωμό, κουτ. σούπας νισεστέ ή κορν φλάουρ, λεμόνι και λίγο λάδι


ΠΗΓΗ ΑΝΔΡΕΣ ΑΔΑΛΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου