Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΚΟΚΚΙΝΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ


Από την Αρχαιότητα το αυγό συμβόλιζε τη ζωή που αναγεννιέται. Και το χρησιμοποιούσαν σε πολλές παγανιστικές γιορτές. Μην τρομάζετε, όμως, δεν κάνουμε ειδωλολατρικά έθιμα, τουλάχιστον στη γιορτή του Πάσχα, γιατί μετά την παρακμή της ειδωλολατρικής Ελλάδας και Ρώμης, το αυγό έχει αλλάξει συμβολισμό. Αν και έχουμε πολλά ξενόφερτα έθιμα που θέλουν τα αυγά σε διάφορα χρώματα και είναι όμορφα, αλλά το καθαρά Ορθόδοξο Ελληνικό αυγό είναι το κόκκινο.
Για πολλούς εξακολουθεί να συμβολίζει τη ζωή που αναγεννιέται. Συνεπώς, ο τάφος του Χριστού από τον οποίο αναστήθηκε. Μια άλλη ιστορία αναφέρει μια Ιουδαία που όταν έμαθε την ανάσταση του Χριστού δεν πίστεψε και είπε: «Αν τα αυγά στο καλάθι κοκκινίσουν, θα πιστέψω ότι αναστήθηκε ο Κύριος». Και τα αυγά κοκκίνισαν. Αυτή η ιστορία όμως δεν έχει βάση γιατί δεν αναφέρεται πουθενά, ούτε σε βιβλίο ούτε στη Γραφή.
’λλος συμβολισμός, και πιο σωστός, θέλει το αυγό ως τη γη που βάφτηκε κόκκινη από το αίμα του Χριστού. Γι''αυτό και το Ορθόδοξο Ελληνικό Πασχαλινό αυγό είναι το κόκκινο, το χρώμα του αίματος.
Οι παλιές βαφές αυγών που έβραζαν μαζί με τα αυγά, δεν ήταν τίποτα άλλο από βαφές για κάλτσες. Οπότε ήταν τοξικές. Σε κάποια χωριά χρησιμοποιούν για το βάψιμο, φύλλα κρεμμυδιού, που δεν δίνει και το απόλυτο κόκκινο, παρά μόνο κεραμιδί. Και σε κάποια άλλα, χρησιμοποιούν παντζαρόζουμο.
Πλέον οι βαφές αυγών δεν ειναι τοξικές, αλλά φυσικά χρώματα ζαχαροπλαστικής. Οπότε τα αυγά δεν χρειάζονται βράσιμο μαζί με αυτές, χρειάζονται κρύο ή χλιαρό νερό και η δουλειά είναι πιο εύκολη και καθαρή.

Υλικά :

Όσα αυγά θέλετε και βαφή.
Η συνταγή είναι ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΟΣ

Εκτέλεση:

Από Μ. Τετάρτη βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο και τα αφήνουμε σε λεκάνη με νερό βρύσης να αποβάλλουν τις κοτσουλιές που τυχόν έχουν. Αν θέλουμε βάζουμε και λίγο ξύδι. Αφού καθαριστούν και φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου, τα βράζουμε καλά σε χαμηλή φωτιά.
Μ. Πέμπτη πρωί παίρνουμε μια κορδέλα κόκκινη, αφού είμαστε παραδοσιακοί, και κάνουμε φιόγκο στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας, γιατί είναι Κόκκινη Πέμπτη. Μαζεύουμε φυλλαράκια από διάφορα φυτά τριφυλάκια, φτέρη, μαϊντανό.
Κόβουμε κομμάτια τούλι ή παλιό καλσόν, κολλάμε πάνω σε κάθε αυγό από ένα φυλλαράκι και καλύπτουμε με το τούλι ή το καλσόν και δένουμε σφιχτά στο πίσω μέρος με κλωστή και την κόβουμε.
Ετοιμάζουμε τη βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Αλλού αναγράφεται 1 κούπα ξύδι, αλλού 5 κ.σ..
Συνήθως μια βαφή είναι για 30 ή 40 αυγά. Βάζουμε όσα αυγά χωράει το σκεύος που θα έχουμε το νερό με τη βαφή και το ξύδι και τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα για όσα λεπτά αναγράφεται στη συσκευασία.
Τα αφαιρούμε από τη βαφή ,τα αφήνουμε σε νάιλον και συνεχίζουμε το βάψιμο κατά τον ίδιο τρόπο και στα υπόλοιπα. Έπειτα κόβουμε τον κόμπο που κάναμε στο πίσω μέρος του αυγού, αφαιρούμε το τούλι και το φυλλαράκι και βλέπουμε το αυγό κόκκινο με το αποτύπωμα του φύλλου, σε λευκό χρώμα.
Αφήνουμε να στεγνώσουν καλά και τα γυαλίζουμε ελαφρώς με λάδι ή ακόμα καλύτερα με γυαλιστικό αυγών που είναι ανεξίτηλο.
Αν η βαφή είναι παλιού τύπου, δηλαδή βαφή για κάλτσες, τότε τα αυγά τα βράζουμε μαζί με τη βαφή και το ξύδι, σε ποσότητες και τρόπο που αναγράφονται στη συσκευασία.
Αν κατά το βράσιμο σπάσει αυγό και τραβήξει βαφή μέσα, πρέπει να καταναλωθεί γρήγορα. Αν είναι με κρύο ή χλιαρό νερό, δεν πειράζει γιατί εκεί χρησιμοποιούνται φυσικά βρώσιμα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Απλά εκεί πρέπει να είναι τα αυγά ήδη βρασμένα.


yumyum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου