Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

ΚΡΕΑΤΟΤΟΥΡΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ




ΚΡΕΑΤΟΤΟΥΡΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ
Μια διαφορετική συνταγή με αρνί, παραδοσιακή της Κρήτης!!!

ΥΛΙΚΑ: 
1 ½ κιλό αρνί(καθαρισμένο από κόκαλα)
500 γρ. μυζήθρα ή ανθότυρο
300 γρ. μαλάκα
3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
4 κουτ. σούπας στάκα
Χυμό 1 λεμονιού
Αλάτι
Πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:
500 γρ. αλεύρι δυνατό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 αυγό
5 γρ. αλάτι

ΕΠΑΛΕΙΨΗ:
1 αυγό χτυπημένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε καλά το κρέας, το κόβουμε μικρά κομμάτια, το αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να μαριναριστεί με το χυμό λεμονιού για 1 ώρα. Στην συνέχεια το βάζουμε στην κατσαρόλα και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ½ ώρα. Όταν είναι έτοιμο, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το στραγγίζουμε. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα τυριά εκτός της στάκας.

Κάνουμε το φύλλο Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Βάζουμε το αλάτι. Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε μέσα στη λακουβίτσα μαζί με το αυγό και το χλιαρό γάλα. Ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει σφιχτή ζύμη, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διογκωθεί και να αφρατέψει. Όταν φουσκώσει το ζυμάρι το χωρίζουμε σε μπάλες και ανοίγουμε 2 φύλλα. Στρώνουμε το πρώτο σε στρόγγυλο λαδωμένο ταψί έτσι ώστε να καλύπτονται και οι πλευρές του και το φύλλο να βγαίνει απ’έξω. Κατόπιν πάνω στο φύλλο βάζουμε τη γέμιση με την εξής σειρά: Κρέας, τυρί, δυόσμος.
Έπειτα απλώνουμε και τη στάκα και από πάνω καλύπτουμε με το 2ο φύλλο. Βρέχουμε τα δάχτυλά μας και ενώνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου που περίσσευαν έξω από το ταψί με τις άκρες του πάνω ώστε η πίτα να κλείσει καλά.
Αλείφουμε την πίτα με το χτυπημένο αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 30’ περίπου μέχρι το φύλλο να φουσκώσει λίγο και να ροδίσει.


η συνταγη ειναι το κ. ΑΝΔΡΕΑ ΑΔΑΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου