Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ





ΥΛΙΚΑ:
3 ματσάκια κρεμμυδάκι πράσινο χονδροκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 καρδιές από μαρούλι
1 ½ κουτ. σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
4 πατάτες
1 συκωταριά( Τα εντόσθια από το αρνί που θα πάρουμε για ψήσιμο)
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
2 κουτάλες ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο
Χυμό από 1 ½ λεμόνι
2 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τη συκωταριά. Καθαρίζουμε καλά εσωτερικά τα εντεράκια γυρίζοντας τα ανάποδα με ένα στυλό και όχι με βελόνα πλεξίματος όπως χρησιμοποιούν πολλοί. Αν πάλι θέλουμε, τα κόβουμε κατά μήκος με ψαλίδι. Δεν μας χαλάει αυτό στη σούπα. Δεν είναι κοκορέτσι να χρειάζεται το έντερο ατόφιο.
Τα αφήνουμε να καθαρίσουν καλά και να ασπρίσουν μέσα σε νερό με ξύδι. Έπειτα τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και τα ζεματάμε καλά να φύγει το αίμα. Ξαφρίζουμε παράλληλα. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε τα εντόσθια σε κομματάκια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια με τα κομμένα εντόσθια. μόλις μαραθούν τα κρεμμύδια και πάρουν λίγο χρώμα τα εντόσθια, προσθέτουμε 2 λίτρα νερό, αλάτι , τα χορταρικά και τις πατάτες κομμένες σε κύβους, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει καλά. Μόλις αρχίσει να χυλώνει, προσθέτουμε τα μυρωδικά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χωρίζουμε ασπράδια από κρόκους, χτυπάμε τα ασπράδια σε ένα μεγάλο μπολ καλά και έπειτα ρίχνουμε τους κρόκους. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας και το λεμόνι. Έπειτα χτυπώντας το, ρίχνουμε με μια κουτάλα καυτό ζουμί από τη σούπα, έτσι ώστε το αυγολέμονο να έρθει στην ίδια θερμοκρασία. Τέλος ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ μέσα στην κατσαρόλα με τη σούπα και ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά με γρήγορες κινήσεις για 1’. Έτσι το αυγολέμονο δένει καλύτερα, και δεν χωρίζεται από το λάδι. Μένει όλη η σούπα με ένα κίτρινο χρώμα και βελούδινη υφή. Αφήνουμε την κατσαρόλα ανοιχτή στο πρώτο μισάωρο.


συνταγη από τον κ. ΑΝΔΡΕΑ ΑΔΑΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου