Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

ΙΤΑΛΙΚΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ





ΥΛΙΚΑ:


1 κιλό χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο περασμένο σε δίχτυ
5 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο
αλάτι κατά βούληση
φρεσκοτριμμένο πιπέρι άφθονο
1 κ.σ. ξύδι
2 κ.σ. μέλι
μπόλικο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 ποτ. λευκό ξηρό κρασί
1 κ.σ. κορν φλάουερ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας περάσει 1 κιλό χοιρινό μπούτι μέσα σε δίχτυ. (πείτε του να σας αφήσει λιπάκι γύρω γύρω γιατί το χοιρινό είναι ένα κρέας που δεν έχει λίπος ανάμεσα στις μυικές του ίνες όπως το μοσχάρι και έτσι εύκολα αν μάλιστα παραψηθεί γίνεται σφιχτό)

Πολτοποιούμε το σκόρδο, ψιλοκόβουμε το δενδρολίβανο και ανακατεύουμε μαζί με το αλάτι, το πιπέρι, το μέλι το ξύδι και μπόλικο λάδι (τουλάχιστον 100ml υπολογίστε) και με αυτό το πλούσιο μυρωδάτο μείγμα πασαλείβουμε το χοιρινό με τα χεράκια μας κάνοντας μασάζ με τα υλικά να πάνε παντού.

Επίσης προσεκτικά με ένα κοφτερό μαχαιράκι κάνουμε τρύπες στο κρέας για να πάει και μέσα του όσο γίνεται αυτό το υλικό.

Το αφήνουμε στο ψυγείο για 36 ώρες να μαριναριστεί.

Σε μια κατσαρόλα στην οποία ρίχνουμε μπόλικο λάδι σε χαμηλή φωτιά θωρακίζουμε το κρέας και στη συνέχεια σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Προσθέτουμε 2 ποτήρια καυτό νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Θα χρειαστούμε περίπου 45' μαγείρεμα στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά πάντα.

Στη συνέχεια για 1 ώρα θα το βάλουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για το τελευταίο στάδιο του μαγειρέματος. (αν και η ορίτζιναλ εκδοχή να ξέρετε θέλει μόνο μαγείρεμα στην κατσαρόλα και επίσης σας καλεί να βάλετε κλωναράκια δενδρολίβανου γύρω γύρω στο κρέας.)

Δένουμε το ζουμί από το κρέας με 1 κ.σ. κορνφλάουερ για μια παχύρρευστη σάλτσα με την οποία θα το περιχύνουμε και το σερβίρουμε συνοδεύοντας με βραστά λαχανικά ή μανιτάρια, ριζότο ή και πατάτες φούρνου.

Για να το κόψουμε καλό είναι να περιμένουμε 30' να παγώσει λίγο και μετά να το κόβουμε με ένα κοφτερό μεγάλο μαχαίρι πάνω στο ειδικό ξύλο που έχουμε στην κουζίνα μας.

Τέλος, ένα παγωμένο ροζέ ολοκληρώνει μαγευτικά αυτό το πιάτο.

Πηγή marulita-marulita/blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου